Никола Филипчев — македонски револуционер, учесник во македонското револуционерно движење, деец на Македонската револуционерна организација.

Никола Филипчев
Роден 1863
Охрид, Македонија
Починал 11 август 1898
Охрид, Македонија

Животопис

уреди

Никола Филипчев е роден во 1863 година во Охрид, тогаш во Отоманското Царство. Завршил при Солунската машка гимназија „Св. Кирил и Методиј“ во 1892 година, по што предавал во Охрид и Солун. Во 1894 година е меѓу основачите на Охридскиот револуционерен комитет на Македонската револуционерна организација и е избран за негов член. Умира на 11 август 1910 година во Охрид [1].

Извори

уреди
  1. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934), София, 2001, стр. 175.