Черниговски национален педагошки универзитет

Черниговски национален педагошки универзитет „Т.Г. Шевченко (украински: Чернігівський національний педагогічний університет ім. Т.Г. Шевченка) — високообразовна установа во Чернигов, северна Украина.

Черниговски национален педагошки универзитет
„Т.Г. Шевченко“
Чернігівський національний педагогічний університет ім. Т.Г. Шевченка
Central Building ChDPU.JPG
Главната универзитетска зграда
Поранешно име
Черниговски државен педагошки универзитет
Виддржавна педагошка академија
Основан1700 (Черниговски колегиум)
1916 (Учителски институт)
РекторНиколај Носко
Студенти6.000[1]
МестоЧернигов, Украина
51°30′3″N 31°18′58″E / 51.50083° N; 31.31611° E / 51.50083; 31.31611Координати: 51°30′3″N 31°18′58″E / 51.50083° N; 31.31611° E / 51.50083; 31.31611
chnpu.edu.ua

ИсторијаУреди

Како установа, универзитетот произлегол од Черниговскиот колегиум, основан во 1700 г. по урнек на Киевско-могиланската академија. Колегиумот одиграл важна улога во втемелувањето на вишето образование во Левожбрежна Украина. Негови основачи се Л. Баранович, И. Максимович, А. Стаховски, Ј. Галјатовски.

Во 1786 г. колегиумот е претворен во учителска школа (семинарија). Новите општествено-стопански услови и културни потреби на почетокот на XX век наложиле суштинско преуредување на предагошкото образование. Подготовката на учители ја презел Учителскиот институт (1916), кој почнал со дејноста како установа од виш среден вид со јазично-историско, физичко-математичко и географско одделение. Создадената установа ја наследила библиотеката на учителската школа.

Во 1919 г. излегло првото поколение од 13 советски воспитаници, а установата е реоргаизирана во четиригодишна педагошка академија.

Во следниот период, установата повторно претрпела реорганизација: во 1920 г. — институт за народна просвета, во 1930 г. – институт за општествена просвета, во 1933 г. — пегадошки, во 1935 г. — учителски, а во 1939 г. — обединет учителски и педагошки. Во 1954 г. установата добива педагошки статус со одлука на Колегиумот на Министерството за образование на УССР. Na 13 март 1998 г. педагошкиот институт го добил статусот на државен педагошки универзитет, и наречен по истакнатиот преродбенички деец Тарас Шевченко. Во јануари 2010 г. звањето „државен“ е сменето во „национален“[2].

ОдделенијаУреди

Установата има современа материјално-техничка база: три учебни и еден спортски отсек, околу 20 сметачки училници. Библиотеката има фонд од 750.000 единици. Има уредничко-издавачки центар и Астрономски научноистражувачки центар. Универзитетот издава периодика во 5 области. Има три студентски дома, спортски капацитети, како и студентска амбуланта и аптека. Стручната подготовка се одвива во вкупно 27 области.

СтруктураУреди

Познати воспитанициУреди

  • Олекса Десњак (1909—1942) — писател.
  • Илја Стебун (1911—2005) — писател, литературен научник, професор.
  • В. А. Дјадиченко — историчар и профессор.
  • Фјодор Лос (1908—1980) — историчар, професор и заслужен научен деец на УССР.
  • Фјодор Москаленко — филозоф, профессор.
  • П. А. Миргородски — поранешен заменик-министер за образование на УССР.

НаводиУреди

  1. податок за учебната 2006-2007 година
  2. Указ Президента України від 8 січня 2010 року № 9/2010 «Про надання Чернігівському державному педагогічному університету імені Т.Г. Шевченка статусу національного»

Надворешни врскиУреди