Холандска Брајова азбука

Холандската Брајова азбука е верзија на Брајовата азбука за запишување на холандскиот јазик. Азбуката се користи во Холандија и Белгија.

Холандска Брајова азбука
Тип
азбука
Јазицихоландски
Сродни писма
Матични системи
ISO 15924
Уникод

Азбука

уреди
 
a, 1
 
b, 2
 
c, 3
 
d, 4
 
e, 5
 
f, 6
 
g, 7
 
h, 8
 
i, 9
 
j, 0
 
k
 
l
 
m
 
n
 
o
 
p
 
q
 
r
 
s
 
t
 
u
 
v
 
w
 
x
 
ij
 
z
 
oe
 
ch
 
sch

Француската Брајова азбука се користи за странски зборови со дијакрици.

Правописни знаци

уреди
 
,
 
;
 
:
 
.
 
?
 
!
 
()
 
 
*
 
 
 
-
 
&
 
голема буква
 
сите големи букви
 
закосени букви
 
'акцент'
 
број

Наводи

уреди

Поврзано

уреди