Сјаен џин — вид ѕвезда од сјајносната класа II која во Јерксовата класификација го зафаќа местото меѓу обичните џинови и суперџиновите, според изгледот на нејзиниот спектар.[1]

ПримериУреди

Еве некои познати сјајни џинови:

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Abt, Helmut A. (1957). „Line Broadening in High-Luminosity Stars. I. Bright Giants“. Astrophysical Journal. 126: 503. Bibcode:1957ApJ...126..503A. doi:10.1086/146423.