Стефан Милосављевиќ

Д-р Стефан Милосављевиќ (Белград, 18 декември 1827Виена, 13 февруари 1879) — доктор по медицина и хирургија, првиот српски шеф на здравствената служба и првиот граѓанин на Србија кој станал доктор по медицина.

БиографијаУреди

Д-р Стефан Милосављевиќ е роден во Белград на 18 декември 1827 година. Основно и средно училиште завршил во Белград.[1] Во почетокот на 1850-та. Заминал во Париз како државен стипендист за да студира медицина. Своите медицински студии ги завршил во Париз по пет години, на 18 април 1855 година. Тогашното Министерство за јавно образование на Стеван Милосављевиќ му доделил диплома со која го прогласил за доктор по медицина.[2]

Животот и работатаУреди

 
Савка Паниќ

По завршувањето на училиштето се вратил во Србија, каде што станал доктор. Работел како општински и приватен лекар во Белград до 1859 година, кога со декрет на Милош Обреновиќ од 1 април 1859 година бил именуван за началник на санитарното одделение на МВР. Стефан Милосављевиќ бил организатор и креатор на многу санитарни прописи во санитарната служба.[3] Биле усвоени:

 • Правила за калемење сипаници,
 • Највисока одлука е да се формира Лабораторија во санитарното одделение и звање хемичар,
 • Највисоката одлука за должностите на окружните лекари,
 • Највисоката одлука, сиромашните пациенти да плаќаат за лекување на општината.
 • Највисоката одлука е да се издаваат бесплатни федерации за сиромашните, службениците, свештениците, министрите и студентите.
 • Одлука за плата на реонските физичари,
 • Закон за изградба и организација на болници,
 • Закон за аптеки и фармацевти за чување и продавање лекови и отрови.

Бил началник на санитарната управа на МВР(Министерство на Внатрешни Работи) до 1879 година.

На почетокот на 1878 година, неговото здравје се влошило. Во април истата година заминал во Швајцарија на лекување и опоравување. По неколку месеци отишол во Виена на повторно лекување. Неговата состојба се влошила и тој починал на 13 февруари во Виена, во рацете на неговите сестри. Погребан бил во Белград на 21 февруари 1879 година.

Стефан Милосављевиќ починал во 1870 година бил избран за советник на општина Белград. Во 1873 година бил избран за владин пратеник во Народното собрание на Србија. Активно учествувал во донесувањето на законите и дискусиите за важни прашања во овие тела.

Стефан Милосављевиќ учествувал на Меѓународниот медицински конгрес во Виена во 1872 година и 1874 година.

семејствотоУреди

Татко Лазар Милосављевиќ, трговец (дуќанџија), роден во Софија, мајка Симка (Стефановиќ) од Белград. Сестрите Магдалена и Савка.

Неговата сестра, Савка Паниќ, за да го зачува споменот на својот брат, ја основала донацијата на д-р Стево Милосављевиќ, првиот српски шеф на медицинските служби, и го оставила својот имот во аманет на Српското лекарско друштво. Целта на тестаментот била да се изгради Медицинскиот центар, што било постигнато во 1932 година.

ГалеријаУреди

НаводиУреди

 

 1. Брборић, Вељко Ж. (2018). Година 1847. у уџбеницима српског језика за основну и средњу школу. Београд: Савез славистичких друштава Србије. стр. 65–75.
 2. Jeens, Charles Henry (1827–1879). Oxford Dictionary of National Biography. Oxford University Press. 2017-11-28.
 3. Бојовић, Злата Д. (2021). „Шездесет година од доделе Нобелове награде Иви Андрићу“. Братство : часопис Друштва „Свети Сава”. 25: 15–21. doi:10.18485/bratstvo.2021.25.1. ISSN 1451-2386.

ЛитератураУреди

 • Некролог: Др. Стева Милосављевиќ. Srpske novine 1879 18 март; XLVII (62): 290.
 • Комеморативна седница С. Л. Д. Во спомен на починатиот. Др. Стив Милосављевиќ и покојниот Савке Паниќ. Срп Арх Челок Лек 1939 година; 41 (10—11): 487 - 491.

Надворешни врскиУреди