Министер за образование и наука на Македонија

Министерот за образование и наука е министер во Министерството за образование и наука на Република Македонија, која институција била основана во 1991 година. Актуелен министер за образование и наука на Република Македонија е Јетон Шаќири. Следува список на досегашни министри за образование и наука на Република Македонија:

Министер за образование и наука на Република Македонија
Функционер
Јетон Шаќири

од 31 август 2020 г.
Плата68 719 MKD/месечно[1]

Министри за образование (1991-2000) уреди

# Име
(роден–починал)
Слика Мандат Политичка припадност
1 Димитар Димитров
(1937-)
  20 март 1991 4 септември 1992 Експертска влада
2 Димитар Бајалџиев
(1932-)
  4 септември 1992 20 декември 1994 СДСМ
3 Емилија Симоска
(?)
  20 декември 1994 23 февруари 1996 СДСМ
4 Софија Тодорова
(1947-)
  23 февруари 1996 30 ноември 1998 СДСМ
5 Ненад Новковски
(1958-)
  30 ноември 1998 28 декември 1999 ВМРО-ДПМНЕ
6 Гале Галев
(1948-)
  28 декември 1999 јули 2000 ВМРО-ДПМНЕ

Министри за наука (1991-2000) уреди

# Име
(роден–починал)
Слика Мандат Политичка припадност
1 Ѓорѓи Евремов
(1932-2011)
  20 март 1991 4 септември 1992 Експертска влада
2 Аслан Селмани
(1945-2011)
  4 септември 1992 20 декември 1994 ПДП
3 Софија Тодорова
(?)
  20 декември 1994 23 февруари 1996 СДСМ
4 Аслан Селмани
(1945-2011)
  23 февруари 1996 30 ноември 1998 ПДП
5 Мерие Рушани
(1958-)
  30 ноември 1998 28 декември 1999 ДПА
6 Ненад Новковски
(1958-)
  28 декември 1999 јули 2000 ВМРО-ДПМНЕ

Министри за образование и наука (2000-денес) уреди

# Име
(роден–починал)
Слика Мандат Политичка припадност
1 Гале Галев
(1948-)
  јули 2000 ноември 2000 ВМРО-ДПМНЕ
2 Ненад Новковски
(1958-)
  ноември 2000 1 ноември 2002 ВМРО-ДПМНЕ
3 Азис Положани
(1957-)
  1 ноември 2002 27 август 2006 ДУИ
4 Сулејман Рушити
(1972-)
  27 август 2006 27 јули 2008 ДПА
5 Перо Стојановски
(1970-)
  27 јули 2008 10 јули 2009 ВМРО-ДПМНЕ
6 Никола Тодоров
(1979-)
  10 јули 2009 5 јуни 2011 ВМРО-ДПМНЕ
7 Панче Кралев
(1981-)
  5 јуни 2011 29 мај 2013 ВМРО-ДПМНЕ
8 Спиро Ристовски
(1981-)
  29 мај 2013 19 јуни 2014 ВМРО-ДПМНЕ
9 Абдилаќим Адеми
(1969-)
  19 јуни 2014 5 април 2016 ДУИ
10 Пиштар Лутфиу
(1986-)
  5 април 2016 1 јуни 2017 ДУИ
11 Рената Дескоска
(1972-)
  1 јуни 2017 1 јуни 2018 СДСМ
12 Арбeр Адеми
(1985-)
  1 јуни 2018 2020 ДУИ
11 Мила Царовска
(1984-)
  2020 17 јануари 2022 СДСМ
12 Јетон Шаќири
17 јануари 2022 ДУИ

Наводи уреди