Мила Царовска

македонска политичарка

Мила Царовска (6 мај 1984 во Скопје) — поранешен министерка за образование и наука во македонската влада од 2020 и поранешна министерка за труд и социјална политика во македонската влада од 2017.[1] Царовска е дипломиран социјален работник на институтот за социјална работа на Филозофскиот факултет при универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. Во периодот 2005–2015 година, Царовска била програмски координатор на Асоцијацијата за здравствена едукација и истражување (ХЕРА), а од ноември 2015 до мај 2016 била советник во кабинетот на министерот Фросина Ременски. Царовска по дипломирањето работела во повеќе граѓански здруженија и невладини организации од сферата на трудот и социјалната заштита.[2]

Мила Царовска
Министерка за образование и наука на Република Македонија
На должноста
31 август 2020 – 16 јануари 2022
Премиер Зоран Заев
Претходник Арбер Адеми
Наследник Јетон Шаќири
Министерка за труд и социјална политика на Република Македонија
На должноста
1 јуни 2017 – 3 јануари 2020
Премиер Зоран Заев
Претходник Ибрахим Ибрахими
Наследник Рашела Мизрахи
Лични податоци
Роден(а) 6 мај 1984(1984-05-06)(40 г.)
Скопје, СР Македонија, СФРЈ
Партија СДСМ
Установа Св. Кирил и Методиј
Професија Социјален работник

Наводи

уреди
Политички функции
Претходник
Ибрахим Ибрахими
Министер за труд и социјална политика
1 јуни 2017 - 3 јануари 2020
Наследник
Рашела Мизрахи
Политички функции
Претходник
Арбер Адеми
Министер за образование и наука
2020 - 2022
Наследник
Јетон Шаќири