Рака

(Пренасочено од Раце)

Раката е горниот екстремитет во човековата анатомија. Често овој термин се користи да се означи и дланката, што често доведува до погрешна употреба. Кај животните, овој екстремитет се нарекува горен екстремитет или преден екстремитет.

Рака
Преден дел.
Заден дел.
Податоци
Назнаки
Латинскиmembrum superius
TAA01.1.00.019
FMAFMA:7183

Состав

уреди

Раката е составена од следните делови:

Коски

уреди

Во продолжение следи список на поголемите коски кои можат да се најдат на раката:

Рацете како тема во уметноста и во популарната култура

уреди

Рацете како тема во книжевноста

уреди

Рацете како тема во музиката

уреди
 • „Раце што се молат“ (англиски: Praying Hands) — песна на американската рок-група Дево (Devo) од 1978 година.[20]
 • „Записот на раката од татко ми“ (англиски: The Writing On My Father's Hand) - песна на британската група Дед кен денс (Dead Can Dance) од 1988 година.[21]
 • „Раце“ (српски: Руке) - песна на српската и југословенска рок-група Екатарина Велика од 1985 година.[22]
 • „Човечки дланки“ (Human Hands) - песна на британскиот рок-музичар Елвис Костело (Elvis Costello) од 1982 година.[23]
 • „Големи раце“ (англиски: Big Hands) - песна на британската панк-рок група Крас (Crass) од 1979 година.[24]
 • „Отсечената рака на божицата“ (англиски: Severed Goddess Hand) — песна на американската рок-група Мит папетс (Meat Puppets) од 1994 година.[25]
 • „Терминатор Х зборува со неговите дланки“ (англиски: Terminator X Speaks With His Hands) - песна на американската рап-група Паблик енеми (Public Enemy) од 1987 година.[26]
 • „Моиве раце“ (англиски: These Arms Of Mine) - песна на американскиот соул-пејач Отис Рединг (Otis Redding).[27]
 • „Раце“ (хрватски: Ruke) - песна од истоимениот албум на хрватскиот рок-музичар Дарко Рундек од 2002 година.[28]
 • „Раката што ја ниша колевката“ (англиски: The hand that rocks the cradle) - песна на англиската рок-група Смитс (The Smiths) од 1984 година.[29]
 • „Дланка во ракавица“ (англиски: Hand in glove) - песна на англиската рок-група Смитс од 1985 година.[29]

Наводи

уреди
 1. Bugarštice. Beograd: Rad, 1969, стр. 24-26.
 2. Николина Андова Шопова, Поврзи ги точките. Скопје: Темплум, 2014, стр. 42.
 3. Антологија на бразилскиот расказ. Скопје: Три, 2012, стр. 284.
 4. Емброуз Бирс, Басни. Скопје: Темплум, 2016, стр. 39.
 5. Ана Бунтеска, Стави лајк на сопствениот живот. Скопје: Матица Македонска, 2015, стр. 144-145.
 6. Пол Верлен, Есенска песна. Скопје: Македонска книга, 1987, стр. 31.
 7. Пол Верлен, Есенска песна. Скопје: Македонска книга, 1987, стр. 53.
 8. Pol Verlen, Pesme. Beograd: Rad, 1969, стр. 75-76.
 9. Григор Витез, Песни. Мисла, Македонска книга, Култура, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1990, стр. 10.
 10. Мак Диздар, Горчин. Скопје, Македонска книга, стр. 114.
 11. Мак Диздар, Горчин. Скопје, Македонска книга, стр. 47-48.
 12. Блаже Конески, Црква. Скопје: Арс Ламина - публикации, 2021, стр. 29.
 13. Федерико Гарсија Лорка, Неверна жена. Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1982, стр. 150.
 14. Desanka Maksimović, Izabrane pesme (peto dopunjeno izdanje). Beograd: BIGZ, 1985, стр. 77.
 15. Ранко Маринковиќ, Раце. Скопје: Кочо Рацин, 1966.
 16. Глигор Поповски, Маслинови гранчиња. Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2004, стр. 24-25.
 17. Артур Рембо, Боравак у паклу. Београд: Култура, 1968, стр. 32-34.
 18. Рајнер Марија Рилке, Искуство тишине. Београд: Paideia, 2014, стр. 69.
 19. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 410.
 20. Devo – Q: Are We Not Men? A: We Are Devo! (пристапено на 10.2.2024)
 21. Discogs, Dead Can Dance ‎– The Serpent's Egg (пристапено на 24.5.2020)
 22. Discogs, Ekatarina Velika ‎– Ekatarina Velika (пристапено на 8.8.2020)
 23. YouTube, Human Hands - Elvis Costello & The Attractions (пристапено на 28.3.2018)
 24. Big Hands-Crass - YouTube (пристапено на 14.5.2018)
 25. Meat Puppets – Too High To Die (пристапено на 28.3.2023)
 26. DISCOGS, Public Enemy ‎– Yo! Bum Rush The Show (пристапено на 23.8.2019)
 27. YouTube, Otis Redding | History of Otis Redding (1967) | Full Album | Vinyl Rip (пристапено на 11.3.2018)
 28. Discogs Darko Rundek ‎– Ruke (пристапено на 7.8.2019)
 29. 29,0 29,1 YouTube, THE SMITHS · The Smiths · FULL ALBUM HQ AUDIO (пристапено на 6.6.2017)

Поврзано

уреди