Разговор со корисник:Dalco26/Архива 6

Тековни разговори

КолинсУреди

Здраво Далчо. Супер е статијата за Колинс. Кога ќе завршиш не е лошо да ја кандидираме за избрана. Дали мислиш дека има мал број на наводи или? Поззз--Никола Стоіаноски 10:12, 14 март 2012 (CET) ок--Тиверополник (разговор) 18:07, 16 март 2012 (CET)

ШаблониУреди

Здраво. Мислам дека двата шаблони се едно исто. Вториот ќе го избришам и тие елементи кои се во вториот а не се во првиот ќе ги додадам. Позз--Никола Стоіаноски 20:57, 17 март 2012 (CET)

Јубилејна статија (55.000)Уреди

Здраво. Потсетување дека е во тек гласањето за јубилејна статија. Се надевам дека и за овој јубилеен број ќе избереме статија со занимлива содржина.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:18, 20 март 2012 (CET)

ВикиПроект Одржување (ВП:ОД)Уреди

 

(ова е известување за сите администратори и поактивни корисници)

Здраво! Јас ја собрав работата која што треба рутински да се врши за одржување на Википедија и ја поделив во 1)секојдневни, 2)неделни и 3)долгорочни задачи. На ВП:ОД има детален алгоритам којшто секој може да го следи ако сака да се приклучи во работата. Целта ми беше да воведам систематски начин на одржување кој ќе ни помогне правилно да ја фокусираме работата. Овде има врски до страници кои помагаат во одржувањето, плус некои корисни шаблони.

Исто така, за поискусните корисници, го создадов овој многу корисен шаблон: {{Вики-Одржување}} кој ги има собрано сите задачи, врски и шаблони на кратко. Тој шаблон можеш да го ставиш на твојата корисничка страница или некаде во корисничкиот простор за редовно да имаш пристап до овие задачи (види ја документацијата на шаблонот за параметрите).

Поздрав, и се надевам дека ова ќе ни користи и дека ќе ја олесни работата. --Brainmachine (разговор) 16:15, 1 април 2012 (CEST)

За шаблонот - нема потреба да се копира неговата содржина, туку само да се стави {{Вики-Одржување|Dalco26}}. Го ставив ова последното на твојата страница, се надевам дека е ок. Поздрав! --Brainmachine (разговор) 16:30, 1 април 2012 (CEST)

Ок... поздрав--Јоханес Климакус (разговор) 16:34, 1 април 2012 (CEST)

Ли Куан ЈуУреди

WOW, супер статија. Дали може да се кандидира за избрана? Поздрав--Никола Стоіаноски 22:56, 12 април 2012 (CEST)

За СанданскиУреди

Дури д-р Зоран Тодоровски тврди за него:

...Тој имал исти погледи и ставови како и другите македонски дејци од левицата и десницата, и тој се сметал за Бугарин. За него има малку документација, има повеќе другите што пишуват за него. И она малку што го напишал, кога кажува за населението во Македонија, никаде не спомнува македонски народ како посебен етнос... Jingiby (разговор) 15:24, 16 април 2012 (CEST)

Коментарот на JingibyУреди

Сакам да те прашам на што мисли господинот со овој коментар? Тој е пред блокирање и секој навредлив коментар ќе му донесе долг блок.--Никола Стоіаноски 14:53, 21 април 2012 (CEST)

Франциско ФранкоУреди

  Статијата Франциско Франко, која Вие ја создадовте и проширивте, го доби статусот „избрана статија“. Ве повикувам да напишете некоја друга статија, а доколку знаете веќе некоја постоечка која ги задоволува критериумите, слободно предложете ја.

Веќе е на главната страница.--Kiril Simeonovski (разговор) 02:22, 30 април 2012 (CEST)

Ли Куан ЈуУреди

  Статијата Ли Куан Ју, која Вие ја создадовте и проширивте, го доби статусот „избрана статија“. Ве повикувам да напишете некоја друга статија, а доколку знаете веќе некоја постоечка која ги задоволува критериумите, слободно предложете ја.

Оваа ќе биде наскоро. Во секој случај, честитки за одличната работа околу уредувањето на содржајните и квалитетни статии. Се надевам дека во скоро време ќе придонесеш со уште некоја ваква статија. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 02:22, 30 април 2012 (CEST)

Слики од корици на книгиУреди

Еј, здраво! Кога подигаш корици од книги, еве ти пример што точно треба да има: Податотека:Гетсби 1925 корица.gif. Само копирај го кодот од примеров и смени го изворот и насловот на статијата во шаблоните. Поздрав, Brainmachine (разговор) 20:07, 4 мај 2012 (CEST)

МузеиУреди

Статијата е категоризирана во ред. По мое мислење само поважните музеи треба да одат и во категорија за музеи по градови, и директно во категоријата музеи во Македонија, а другите само по град. Но овој музеј го сметам за еден од поважните, па затоа нека биде во обете. Поздрав --Б. Јанкулоски (разговор) 00:27, 23 мај 2012 (CEST)

56.000 статииУреди

Здраво. Потсетување дека по обичај повторно избираме јубилејна статија. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 12:06, 5 јуни 2012 (CEST)

Солидарност кон Википедија на руски јазикУреди

Здраво. Википедија на руски јазик денес нее достапна, како знак на штрајк од страна на нејзините корисници кон сослушувањето во врска со предлог-измените во „Законот за информации на Русија“. По тој повод се собираат потписи во знак на подршка и солидарност со ставот на колегите од Википедија на руски јазик. Вашата солидарност може да ја искажете овде. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:59, 10 јули 2012 (CEST)

Јубилејна статијаУреди

Здраво. Известување дека во тек е гласањето за избор на јубилејна статија. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 12:09, 20 јули 2012 (CEST)

Махатир МохамадУреди

  Статијата Махатир Мохамад, која Вие ја создадовте и проширивте, го доби статусот „избрана статија“. Ве повикувам да напишете некоја друга статија, а доколку знаете веќе некоја постоечка која ги задоволува критериумите, слободно предложете ја.

Одлична работа Далчо! Продолжи и понатаму со ваквите придонеси.--Kiril Simeonovski (разговор) 02:30, 2 август 2012 (CEST)

Внатрешна македонска револуционерна организација (Автономистичка)Уреди

  Статијата Внатрешна македонска револуционерна организација (Автономистичка), којашто Вие ја проширивте, го доби статусот „избрана статија“. Ве повикувам да напишете некоја друга статија, а доколку знаете веќе некоја постоечка која ги задоволува критериумите, слободно предложете ја.

Одлична работа!--Kiril Simeonovski (разговор) 13:42, 6 септември 2012 (CEST)

Аугусто ПиночеУреди

  Статијата Аугусто Пиноче, којашто Вие ја создадовте и проширивте, го доби статусот „избрана статија“. Ве повикувам да напишете некоја друга статија, а доколку знаете веќе некоја постоечка која ги задоволува критериумите, слободно предложете ја.

Ова е за втората!--Kiril Simeonovski (разговор) 13:51, 6 септември 2012 (CEST)

Пак Чон ХиУреди

  Статијата Пак Чон Хи, којашто Вие ја создадовте и проширивте, го доби статусот „избрана статија“. Ве повикувам да напишете некоја друга статија, а доколку знаете веќе некоја постоечка која ги задоволува критериумите, слободно предложете ја.

А, еве и за третата избрана статија!--Kiril Simeonovski (разговор) 13:51, 6 септември 2012 (CEST)

СликаУреди

Те молам подигај на ризницата. Тие овде секако ќе ги бришам. Да не правиме дупла работа.--Р ашо  15:00, 6 септември 2012 (CEST)

Јубилејна статијаУреди

Здраво. Потсетување дека е во тек гласањето за јубилејна статија. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:58, 18 септември 2012 (CEST)

ВМРОУреди

Здраво како си. Зборот ми беше дека неодамна имаме опција за создавање на книги преку Википедија, а статиите што ги направи за ВМОРО се доста обемни и сакав да ги преземам во хартиена форма. Види ако сакаш Википедија:Книги, а ако имаш проблем пиши за помош при создавањето на книгата. Јас пробав, но бидејќи се обемни почнав да преповторувам делови од статии. Еве што направив (сеуште не е готова, затоа не е објавена) кога ја правев книгата за Историја на Русија. Малку е обемна работата па затоа те замолувам ако сакаш да ја направиш. Поздрав--Тиверополник (разговор) 09:41, 16 октомври 2012 (CEST)

Тодор ПаницаУреди

Здраво Далчо. Како си? Ако ја погледнеш статијата за Тодор Паница ќе забележиш дека Џинги ставил шаблон за барање извори на изјавата на Паница. Дали може да ставиш извор од каде е преземен цитатот, за да не го бришеме? Позз--Никола Стоіаноски 11:05, 28 октомври 2012 (CET)

Да прашам дали постои статија со наслов Комити, а ако не, дали треба да се направи? Позз.--Вик Ретлхед (разговор) 20:32, 28 ноември 2012 (CET)
Мислам на комити како воена организација, а не на невивачката група.--Вик Ретлхед (разговор) 20:35, 28 ноември 2012 (CET)
Ќе почнам за некој ден, треба да побарам некои книги. --Вик Ретлхед (разговор) 20:39, 28 ноември 2012 (CET)

Самоил - неутрална гледна точкаУреди

Здраво Далчо, Видех си ги вратил промените кои ги направив порано денес [1] во статијата за Самоил. На википедија секое уредување треба да биде аргументирано. Кои се твоите причини да ги вратиш промените, при положба има веродостојни извори за се што бев напишал? За да не започнуваме од нула, можеби ќе биде добре да ja видиш дискусијата која имав со Рашо тук. Тој не ми даде задоволителен одговор на прашањата. Поздрав Tropcho (разговор) 19:46, 9 декември 2012 (CET)

(следново е преместено од тука)
O zdr.zdravei kak si priqtelu :)Za po lesno da se razberem reshih da ti pisha na tvoq balgarski ezik... Za da sporish s men, trqbva da prochetesh malko poveche knigi, zashtoto az ne si gi izmislqm neshtata, ami tova sa tochni fakti... Samuil imal titulata na balgarski car ,no izopshto ne e bil car na Prvoto balgarsko carstvo,z ashtoto tova carstvo e bilo unishtozeno v 971 godina. Tova neshto sa go pisali vsichki avtori... Prvo balgarsko carstvo i prodoljavnie na tradiciite na Prvo balgarsko carstvo ne e sashto-razli4no e... Pozdrav i priqtna vecher :) --Хилариус Книгоподврзувачот (разговор) 20:55, 9 декември 2012 (CET)P.S : Ako te interesuva,predlagam da prochetesh:

На капијама града y суерет су му изашли највиши достојанственици цркве и Царства, певајући химне y славу цара, и пружили му круну и схиптар од злата и драгог камен>а. На позлаћеним кочија-ма y четворопрегу y којима ce иначе вози цар, била je икова Богородице коју je он лично донео мз Бугароке, a испод ње лежале су одоре и дијадеме бугарских царева. Док je поворка улазила y град, иза кочија јахао je цар на белцу, окићен свим царским обележјима, a иза њега je пе-шлце ишао бугарски цар, Борис II, којег je ЦЈ«ИИСК заро-био y Преславу. У цркви Св. Софије византијски цар по-ложио je сјајну круну Бугарске на високи олтар, нао зна-мење првог ратног плена и захвалности. Онда je, пред са-купљеном гомилом y главном броду цркве, наредио бу-гарском цару да скине своја владарска обележ;ја и доде-лио му виз^антијску дворску титулу магистра. Само током једне године (971) Јован Цимиск постигао je војни тријумф којем нема премца y средњовековним - аналима Балкана. Уклонио je руеку опасност која je угрож:авала опстанак Визан1-ије y Евроли, поново утврдио северну границу на Дунаву и повратио теритарију коју су Аспарухови Бугари одузели од Византије још пре три века. За време овог суровог рата Бугари су беспомоћно гледали две највеће војне силе источне Европе како ce боре око шихове земље.

— Димитри Оболенски, ВИЗАНТИЈСКИ КОМОНВЕЛТ

На западу, y брдима и изолованим долинама Македоније, где ни Руси ни Византинци нису крочили за време рата, царска власт je била углавном номинална, па je и даље живела политичка традиција свргнуте бугарске државе. И управо на том месту су после Цимискове смрти 976. године четворица синова једног локалног македонског управитеља подигла побуњанички барјак. Најмлађи Самуило, искористио je грађанеки рат y Византији који je избио после смрти Јована Цимиока, и полако изградио државу чији je главни град најпре био на Преспаноком језеру, a потом y Охриду. До краја века ова држава проширила ce на већи део пређашње бугарске територије између Црног и Јадранског мора, уз Србију све до доњег тока Саве, Албаније, јужне Македоније, Тесалије и Епира

— Димитри Оболенски, ВИЗАНТИЈСКИ КОМОНВЕЛТ

Док је византиска флота ишла уз Дунав, Цимискије пређе Балкан, заузе Преслав, опседе Свјатослава код Доростола (Силистрија) и примора га да се покори и да напусти земљу. Бугарска би присаједињена царству, а независна патријаршија би укинута; победоносни јелинизам прошири границе царства до Дунава... Захваљујући немирима који избише у почетку владавине Василија II, један од Николиних синова, цар Самуило (976- 1014 г.), основа македонско словенско царство

— Шарл Дил, ИСТОРИЈА ВИЗАНТИЈСКОГ ЦАРСТВА

Срушивши Бугарску помоћу Светислава и његових Руса, Византија је онда свом снагом ударила на овог за њу врло незгодног суседа, те га је надмоћном снагом победила. О томе су сачувани савремени извештаји, који лепо приказују крваву борбу Руса и Грка. Светислав, побеђен и тучен, морао је да прими кратак и веома неповољан за њега уговор, по коме је одустао од сваких тражења на Балкану...

— Алексеј Јелачић, ИСТОРИЈА РУСИЈЕ

Кад неће да дели власт с братом, још мање ће је Самуило хтети делити с царевићем Романом. Он Роману даје само подређени положај намесника у Скопљу, што овај прима видећи да нема иначе изгледа за успех у борби против њега. Самуило, према том, одбија бугарску закониту династију од власти над својим подручјем; он ствара нову државу и узима власт за себе и своје потомке. Тај свој самостални став он одржава до краја. Иако је после заузео Бугарску и престоницу њену Преслав, он тамо неће да преноси своје седиште, него остаје веран Преспи и Охриду. У та места он је пренео и седиште патријаршије, хотећи да патријарх буде уза њ као уз новог цара. Једино што је примио као непосредно наслеђе старе бугарске државе то је царска титула и установа патријаршије, којима је хтео и да обележи свој став према Византији и да покаже континуитет Симеонове творевине као нове државне концепције против свемоћи Цариграда. С тога је његова држава сматрана као наставак старе Бугарске од свих савременика, па и од саме Византије...

— Владимир Ћоровић, Историја српског народаЗдраво Далчо, предлагам да пишуваме прашањата и одговорите на истата страница, освен ако немаш некоја причина да не го правим. И ако сакаш да пишуваш на бугарски, подобре користи бугарска азбука, затоа што бугарски на латиница не се чете лесно .

По содржината:

Според тоа што сум чел, изгледа не си прав кога велиш, дека сите историчари сметат дека првото бугарско царство било уништено во 971г. Голем број историчари сметат дека Самоил е бил цар точно на Првото бугарско царство и дека крајот на Првото бугарско царство дошол скоро по смрта на Јован-Владислав во 1018г. Тоа се некои од историчарите, кои ја поддржуваат таа теза:

  • авторите на New Cambridge Medieval History [2]
  • авторите на Oxford Dictionary of Byzantium [3]
  • aвторите на старата Cambridge Medieval History [4]
  • RJ Crampton (A Concise History of Bulgaria, Cambride Concise Histories) [5]
  • Steven Runciman (A History of the First Bulgarian Empire) [6]

Сакаш ли цитати од тие книги, или претпочиташ сам да провериш? Не сметаш ли дека овие се веродостојни и проверливи извори?

Исто така цитираш Оболенски, The Byzantine Commonwealth. Од параграфите непосредно по ова што ти цитираш се гледа дека и Оболенски смета дека Самоил е бил цар на државата основана од Аспарух три века порано. Насекаде користи зборовите бугарите, Бугарија, бугарскиот цар Самоил. Цитат:

The end of the Bulgarian state was now in sight. In vain did Samuel's two ephemeral successors offer their allegiance to the emperor: Basil pursued his methodical conquest of Macedonia. In 1018, at the gates of Ohrid, he received the submission of the late tsar's family. ... The state which Asparuch and his Bulgars had founded in the Balkans over three centuries earlier and which on several occasions, under Krum, Symeon and Samuel, had challenged Byzantium for political hegemony in the peninsula, was no more.

— Dimitri Obolensky, The Byzantine Commonwealth, p. 133 (Weidenfeld and Nicolson, London, 1971)

Как ја толкуваш таа реченица?


Односно Шарл Дил и Историја на Византија: Преди време напишав коментар за тоа на страницата за разговор кон статијата за Самоил. Изгледа има причини да веруваме дека српскиот превод на Шарл Дил е фалсификуван. Во френскиот текст нема ни збор за 'македонско словенско царство', насекаде е Бугарија, великиот бугарски цар Самоил. Еве френската верзија на цитатот, којшто си ставил погоре на српски (види и страницата за разговор за други примери, ако те интересира):

Pendant que la flotte byzantine remontait le Danube, Tzimiscès franchissait les Balkans, prenait Preslav, assiégeait Sviatoslav dans Dorostol (Silistrie) et l'obligeait á faire sa soumission et á évacuer le pays. La Bulgarie fut annexée à l'empire, le patriarcat autonome fut supprimé: l'hellénisme victorieux reportait jusqu'au Danube les limites de la monarchie... A la faveur des troubles qui agitèrent les débuts du règne de Basile II, l'un des fils de Sίschman, le tsar Samuel (entre 977 et 979 - 1014) reconstitua la Bulgarie.

— Шарл Дил, Histoire de L'Empire Byzantin, p 104 од тука: [7]

Што мислиш за тоа?

Поздрав, Tropcho (разговор) 07:43, 11 декември 2012 (CET)

(следново е копирано од тука)
Добро бе... изворине кои си ги посочил дали воопшто си ги прочитал... Немаат ништо врска со темата Прво бугарско царство, еве ти извадоци, сам прочитај:

By the time of the abdication of Tsar Boris, his sons had succeeded to his influence; and to them the Western Bulgarians looked to preserve their independence... Of the history of this revolution we know nothing. The Emperor John Tzimisces was apparently unconcerned by troubles in Bulgaria after his victory at Dristra. His attention was mainly turned to his eastern frontier. We only hear that, following the old Imperial policy, he established large numbers of Armenians, Paulician heretics, round Philippopolis and on the borders of Thrace. This would dilute and weaken the Slavs; but it weakened them chiefly in the one way which as a pious Emperor he might regret—it increased the vigour of the Dualist heresy... But Samuel also seems to have dealt tactfully with the Bogomils. We have no direct evidence; but throughout his career he seems never to have come into collision with the people. Probably the aristocracy of his realm was more Slav than Bulgar, and therefore there was less cause for friction than there had been in Peter’s reign, round the old Bulgar capitals. Possibly, too, the Bogomil heresy never penetrated far into Macedonia, where Clement had established the orthodox faith on more popular foundations... These years gave Samuel his opportunity. Already in 976 the Comitopuli had been aggressive enough to attack Seres; and, though that attack failed, under cover of such action they were able to establish themselves over all of Peter’s former Empire west of a line drawn south from the Danube considerably to the eastward of Sofia; though Philippopolis lay to the east of it. At the same time Samuel sought to add prestige and spiritual force to his dominion by refusing to acquiesce in the extinction of the independent patriarchate. The old seats, Dristra and Preslav, were no longer available; but, it seems, a Patriarch, called Gabriel or Germanus, was established first in Sofia, and later moved to Vodena, and thence to Moglena and to Prespa; on his death his successor, Philip, had his... These peregrinations probably coincided with the movements of Samuel’s Court, which, after visiting Sofia and Vodena, settled for about the last fifteen years of the century at Prespa, and soon after 1000 moved to Ochrida, the holy city of Clement and of Nahum, the real centre of Western Bulgarian civilization.... Probably the West Bulgarian question lay dormant, till on John’s death the Bulgarians became actively aggressive. Drinov’s theory (loc. cit.) of an independent Western Bulgaria that seceded in 963 depends on the existence of the mythical Shishman and on a paragraph in Cedrenus, ii., p. 347, which has clearly been interpolated out of place. Drinov has, however, been copied by Jireček and Schlumberger and the Cambridge Mediaeval History

— Steven Runciman, A History of the First Bulgarian Empire
Од текстот е јасно дека правиш класична манипулација со изворот... Точне е дека авторот, државата на Самоил ја именува како Бугарија меѓутоа тој прави јасна динстикција помеѓу државата на Самуил и на Петар I (of Peter’s former Empire)... Авторот прави динстикција помеѓу Западни Бугари и Источни Бугари, Западен дел на Бугарија или Западна бугарска цивилизација (Western Bulgarian civilization.), прави разлика помеѓу Словените кои живееле во Македонија и Бугари, односно потенцира дека Бугарите биле во незначителен број во јадрото на Самоиловата држава... Се на се авторот на ова дело застапува некои идеи на Дриновљевата теорија за Западнобугарско царство на Шишманови од 963 година... Steven Runciman истакнува дека има континуитет меѓу Петровото царство и она на Самоил, меѓутоа сепак прави динстикција помеѓу западен и источен дел...
Во делото Oxford Dictionary of Byzantium се пишува воопштено без да се навлегува подлабоко по прашањето за Првото бугарско царство.... --Хилариус Книгоподврзувачот (разговор) 18:43, 11 декември 2012 (CET)

Здраво Далчо, прво, те молам да бидеш внимателен со обвинувањата во манипулации, кога немаш добри причини да сметаш дека манипулирам. Во нашиот случај сметам спокојно можеш да претпоставуваш дека сум добронамерен и едноставно имам мнење различно од твоето.

Зошто велиш дека изворите немаат врска со Првото бугарско царство при положба:

  • на Рунсиман книгата се вели Историја на првото бугарско царство (History of the First Bulgarian Empire);
  • во The New Cambridge Medieval History, vol. 3 има цела глава одделена за Бугарија (глава 23 Bulgaria: The Other Balkan 'Empire'). Цитат од с. 567: The history of Byzantium in this period cannot be divorced from that of Bulgaria, with which it shared borders for over 1.000 kilometers. Голем дел од глава 24 исто така се занимава со Бугарското царство и војната меѓу Василиј II и Самоил. Ако ја немаш книгата под рака, тие нешта можеш да ги провериш на сајтот amazon.com, каде има возможност за барање во текстот на книгата (погоре има врски);
  • во старата Cambridge Medieval History, vol. 4, исто така голем дел од глава XV се занимава со бугарските војни на Василиј (горе сум дал врска, можеш да провериш);
  • на Крамптон книгата се вели Concise History of Bulgaria. Цитат од неa: Under the leadership of Tsar Samuil (997-1014) Bulgaria expanded further into present-day Albania and Montenegro. (...) The end for the first Bulgarian state came when the Bulgarian and imperial armies met in Macedonia in 1014. On the slopes of Mount Belassitsa fifteеn thousand Bulgarian troops were captured. (...) four years after the battle the Bulgarian state collapsed and the country was incorporated into the Byzantine empire (с. 20);
  • во Oxford Dictionary of Byzantium исто така има доста за Самоил, Василиј II и првото бугарско царство, и изрично е напишано дека тоа е уништено од Василиј II во 1018 г?

Мислам дека твоето толкување на Runciman е површно и неточно. Тој користи зборовите Western Bulgarians, Western Bulgarian civilization, но никаде не тврди дека западните бугари не се бугари, ниту пак дека западната бугарска цивилизација не е бугарска. Од текстот е јасно дека основната разлика меѓу источните и западните бугари во тој период (около 976 г.)е тоа што едните се на исток (окупирани од Византија) а другите се на запад (и започнуваат востание). Рунсиман исто така никаде не потенцира дека бугарите биле во незначителен број во јадрото на самуиловата држава. Тој вели дека тие се основен двигател на државата:

The Emperor John Tzimisces was apparently unconcerned by troubles in Bulgaria after his victory at Dristra. (…) To the provinces further to the west he paid no attention. It was only after his death, in January 976, that statesmen at Constantinople fully realized the fact that, not only were there large numbers of Bulgarians quite unconquered, but they were restively and aggressively airing their independence.

— Steven Runciman, A History of the First Bulgarian Empire, Book III, chapter 3 "The End of an Empire"

Горниот цитат е само еден од многу слични примери. Тоа што цитираш (the aristocracy of his realm was more Slav than Bulgar) се однесува на корените на аристокрацијата. Еден дел од неја е со прабугарски (Рунсиман користи најчесто зборот Bulgar) корени, едн дел со словенски. Но целата е бугарска, поради тоа што бугарите (Bulgarians) се смес од прабугари и словени:

Moreover, Boris calculated, the enforcing of Slavonic as the one national language of Bulgaria would submerge for ever the conscious exclusiveness and superiority of the old Bulgars. The Children of the Huns were to lose their identity; Bulgarian was to mean now Slav and Bulgar alike, any subject of the Bulgarian monarch...

— Steven Runciman, A History of the First Bulgarian Empire, Book III, chapter 1

...a line of brilliant Khans had knit together Slav and Bulgar and all the remnants of races that lingered there into a nation.

— Steven Runciman, A History of the First Bulgarian Empire, Epilogue

Сметам од следните цитати е очигледно, дека за Рунсиман државата на Самоил, Гаврил-Радомир и Јован-Владислав е едноставно Првото бугарско царство:

The Emperor Basil saw his life-work finished. All his reign, for more than forty years, he had striven to destroy the Empire of the Bulgarians. At last it was done, and he would be famous throughout the coming ages as Bulgaroctonus, the Bulgar-Slayer.

— Steven Runciman, A History of the First Bulgarian Empire, Book III, chapter 3 "The End of an Empire"

Of the fate of Tsar Samuel’s few surviving descendants nothing is told; but many of John-Vladislav’s family enjoyed a certain eminence. Of his sons, Prusian, the eldest, created a Magister on his surrender, became the strategus (...) Of Trajan, Radomir, and the youngest son of all we have no information (...) Trajan’s daughter, Maria, married Andronicus Ducas. One of their daughters, Irene Ducaena, became the wife of the Emperor Alexius Comnenus and the ancestress of that great dynasty. And so, after long journeying, through the Angeli and the Hohenstaufen and the houses of Castile, of Hapsburg and of Bourbon, the blood of the last Tsar of the first Bulgarian Empire flows in the veins of the first Tsar of modern Bulgaria and his present successor.

— Steven Runciman, A History of the First Bulgarian Empire, Epilogue

It was at the climax of Symeon’s career and of the whole Bulgarian Empire, at Symeon’s interview with Romanus Lecapenus, that the truth was revealed. The Emperor, for all his armies’ defeats, was the victor. After that, the end was as inevitable as anything in this world can be; and, though much blood was shed before Bulgaria was extinguished, the length of the struggle was due rather to Samuel’s genius and Imperial dissensions than to uncertainty as to the ultimate result.

— Steven Runciman, A History of the First Bulgarian Empire, Epilogue

Though clouds pass at times over the face of Bulgaria, she may well be content with her history. The First Empire has left her memories rich in glory. It is a splendid procession that stretches backward into the far-off darkness, past Samuel and his passionate Court beside the high mountain-lakes of Macedonia; past Symeon on his golden throne, his silken raiment weighed down with studded pearls; past Boris, issuing from his aureoled palace with angels to escort him; past Krum, with bowing rows of concubines, crying ‘Sdravitsa’ to his boyars as he drank from an Emperor’s skull; past Tervel, riding in to Constantinople by the side of a slit-nosed Emperor; past Asperuch and his brothers, and his father, King Kubrat, and past the princes of the Huns, back through dim ages to that wild marriage from which her race was born...

— Steven Runciman, A History of the First Bulgarian Empire, Epilogue

Как се согласуваат тие цитати со твоето толкување? Ако се уште не си убеден дека според Рунсиман Самоил е цар на Првото бугарско царство, ќе бидам среќен ако ми дадеш своите причини.

Поздрав, Tropcho (разговор) 11:06, 13 декември 2012 (CET)

Цар СамоилУреди

  Статијата Цар Самоил, која Вие ја проширивте, го доби статусот „избрана статија“. Ве повикувам да напишете некоја друга статија, а доколку знаете веќе некоја постоечка која ги задоволува критериумите, слободно предложете ја.

Одлична работа Далчо!--Kiril Simeonovski (разговор) 00:48, 18 декември 2012 (CET)

ТабелаУреди

Години Србија Бугарија Грција Романија
Прих. Расхо. П-Р Прих. Расхо. П-Р Прих. Расхо. П-Р Прих. Расхо. П-Р
1900 ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?
1905 48 303 2 910 000 400 000 ? ? ? ? ? ? ? ? ?
1910 63 211 2 630 000 300 000 ? ? ? ? ? ? ? ? ?
1911 9 000 247 000 30 000 ? ? ? ? ? ? ? ? ?

Еве ја табелата. --brest (разговор) 16:10, 18 декември 2012 (CET)

Прва балканска војнаУреди

  Статијата Прва балканска војна, која Вие ја проширивте, го доби статусот „избрана статија“. Ве повикувам да напишете некоја друга статија, а доколку знаете веќе некоја постоечка која ги задоволува критериумите, слободно предложете ја.

Секоја чест за одличната работа околу оваа статија. Навистина е извонредна!--Kiril Simeonovski (разговор) 00:15, 25 декември 2012 (CET)

СоветУреди

Добра вечер Далчо. Да прашам дали може да се стави хоризонтална низа од четири слики? Во шаблонот внесов кводрупл ама не постоела таква можност. До гледање и пријатна работа.--Вик Ретлхед (разговор) 00:05, 18 февруари 2013 (CET)

Македонско кралствоУреди

Здраво Dalco26, забележав дека ги имаш избришано картите во статиите за Горна Македонија и Долна Македонија, со следново образложение на страницата за разговор кај MacedonianBoy, „Картава има чисто пропаганден карактер... Од географска гледна точка е целосно неточна... Како може Долна Македонија да биде на исток, а Горна Македонија на запад... Глупости... “, доколку се прочита текстот на статијата мене ми изгледа дека картата е сосема во ред. Во секој случај, мислам дека секое оспорување или одобрување на овие карти треба да се прават на соодветните страници за разговори, на самата карта - дали географски е точна, целосно или делумно, или не, дали е пропаганда или нешто слично, односно дали во соодветните статии треба да стои токму таа карта или можеби некоја друга. Јас ги вратив картите бидејќи истите беа избришани без дадено коректно образложение дека треба да се бришат. Поздрав. --brest (разговор) 07:04, 18 март 2013 (CET)

Дискусијата за точноста на картата од мојата страница за разговор ја префрлив на страницата за разговор на картата: Разговор за податотека:Macedon 4BC.1.JPG. Врз основа на податоците со кои располагаме можно е да се креира нова карта со поточни граници на која ќе бидат прикажани и соодветните области и градови.--brest (разговор) 21:01, 4 април 2013 (CEST)

српска пропаганда у Солунском вилајету.Уреди

Да ли би могао да ми кажеш извор за убиства српских учитеља у вилајету у чланку који си написао? Ја ћу ти дати цитат за српске изворе о томе ако ти треба.

Во 1897 година Србија добила право да отвори училишта на целата територија на Македонија со што започнал обидот на српската пропаганда за пробив во Солунскиот санџак. Во 1897 година српските пропагандисти дошле во судир со проегзархистите, имено српската пропаганда во Солунско тогаш била предводена од Пејчиноски кои бил родум од Ресенското село Царев Двор. Тој бил поранешен учител во Солунската егзархиска гимназија и бил во лоши односи со бугарските учители. На 3.06.1897 година во Солун, Пејчиноски ќе го организира нападот против членовите на Бугарското тајно револуционерно братство. Во нападот ќе учествуваат србинот Александар, црногорeцот Никола Бабаковиќ и Ташко кој бил родум од селото Магарево. Во нападот ќе биде убиен Христо Ганов додека пак Иван Гарванов бил ранет. Учесниците во нападот подоцна биле уапсени, а Пејчиноски бил ликвидиран од терористите на ТМОРО.... Архив на Македонија - АМ.ф. БГК - Солун, мф. 427, No.. 64, 4.06. 1897... Станува збор за извештај на Бугарското трговско претставништво од Солун до бугарските власти во Софија...


Во почетокот на 1898 година српската пропаганда отворила српско училиште во Кукуш. Подготовките ги водел црногорецот Јован Јовановиќ кој исто така бил замешан во убиството на Христо Ганов. Тој успеал да издејствува преку поткуп кај Кајмакамот отварање на српско училиште. Но набргу училштето било нападнато од Кукушани , тие ги искршиле вратите и прозорците на училиштето, го претепале учителот и му се заканиле на сопственикот на куќата, која ја изнајмил за училиште, дека ако уште еднаш ја изнајми за српско училиште ќе ја запалат. Но Јовановиќ добил засилување од двајца црногорци, меѓу кои бил и Никола Бабаковиќ, притоа Јовановиќ носел два пиштола и истакнал дека не се плаши од никого и дека Кукуш е српски град. Меѓутоа по неколку дена дошла истражна комисија од Солун, а Кајмакамот останал без својата служба. Сопственикот на куќата која ја изнајмувал за српско училиште бил принуден да се откаже од изнајмувањето, а Јован Јовановиќ морал да го пресели српското училиште во турскиот дел од градот со што бил изолиран од македонците.... Македония, Сборник от документи и материали, София, 1978--Хилариус Книгоподврзувачот (разговор) 21:20, 26 март 2013 (CET)

хвала пуно!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Уреди

Хвала пуно! тај фонд је у Скопљу? Ја сам историчар, па ми је јако важно да сигнатура буде тачна. Имали сте у руци документ? и која је страница у материјалима?178.222.40.235 (разговор) 22:12, 26 март 2013 (CET)

Назад на корисничката страница на „Dalco26/Архива 6“.