Понуди за Олимписките игри

Националните олимписки комитети одбираат од градовите во рамките на нивната државна територија да се добијат понуди за да се биде домаќин на Олимписките игри. Поставувањето на Параолимписките игри автоматски е вклучено во понудата.[1] Од создавањето на Меѓународниот олимписки комитет (МОК) во 1894 година, кој успешно го присвоил името на Античката грчка олимпијада за создавање на современ спортски настан, заинтересираните градови се натпреваруваат за селекција на домаќин на летните или зимските олимписки игри.

Она што следи е список на градови кои конкурираат за домаќин на било кои од летните и Зимските олимписки игри. 50 градови (вклучувајќи ги оние кои се повторуваат) се бираат за да бидат домаќин на Олимписките игри откако се „преродени“. Две во Источна Европа, пет во Источна Азија, еден во Јужна Америка, два во Океанија, а останатите во Западна Европа и Северна Америка. Ниеден африкански, централно американски, централно азиски, средноевропски или јужно азиски град не бил избран да биде домаќин на Олимписките игри.

Типично, оваа одлука се донесува при МОК сесија околу седум години пред игрите. На пример, Летните олимписки игри во 2016 им беа доделени на Рио де Жанеиро на 2 октомври 2009 година, Зимските олимписки игри во 2018 на Пјонгчанг на 6 јули 2011 година, Летните олимписки игри во 2020 беа доделени на Токио на 7 септември 2013 година, а Зимските олимписки игри во 2022 беа доделени на Пекинг на 31 јули 2015 година.

МОК - МПК соработкаУреди

Во јуни 2001 година, Меѓународниот олимписки комитет (МОК) и Меѓународниот параолимписки комитет (МКП) потпишаа договор со кој ќе се осигура дека поставувањето на Параолимписките игри автоматски е вклучено во понудата за Олимписките игри.[1] Договорот стапи на сила во летните параолимписки игри во 2008 во Пекинг, и зимските параолимписки игри во 210 во Ванкувер. Сепак, организациониот комитет за двете игри, бил избран да ја следи праксата на "една понуда, еден град", веќе во игрите во 2002 година во Солт Лејк Сити, со еден Организацискиот комитет за двете игри, кој се надоврзал на игрите во 2004 година во Атина и во Торино во 2006 година. Договорот бил приспособен во 2003 година, бил потпишан во продолжување во јуни 2006 година.[1]

Понуди за летна олимпијадаУреди

Игри Година Кандидирани градови Некандидирани
градови[б 1]
МОК сесија
Домаќин Други
I 1896    Athens[б 2] Only Bid 1st
  Paris
(1894-06-23)
II 1900   Paris[б 2] Only Bid
III 1904   Chicago
(  St. Louis)[б 3]
Only Bid 4th
  Paris
(22-05-1901)
IV 1908
details
  Rome
(  London)[б 4]
  Berlin
  Milan
6th
  London
(June, 1904)
V 1912
details
  Stockholm Only Bid 10th
  Berlin
(1909-05-27)
VI 1916
details
  Berlin[б 5]   Alexandria
  Amsterdam
  Brussels
  Budapest
  Cleveland
14th
  Stockholm
(1912-05-27)
VII 1920
details
  Antwerp[б 6]   Amsterdam
  Atlanta
  Budapest
  Cleveland
  Havana
  Lyon[б 7]
  Philadelphia
17th
  Lausanne
(1919-04-05)
VIII 1924
details
  Paris[б 8]   Amsterdam
  Barcelona
  Los Angeles
  Prague
  Rome
19th
  Lausanne
(1921-06-02)
IX 1928
details
  Amsterdam   Los Angeles
X 1932
details
  Los Angeles Only Bid 21st
  Rome
(April, 1923)
XI 1936
details
  Berlin   Alexandria
  Barcelona
  Budapest
  Buenos Aires
  Cologne
  Dublin
  Frankfurt
  Helsinki
  Lausanne
  Nuremberg
  Rio de Janeiro
  Rome
30th
  Lausanne
(1931-05-13)
XII 1940   Tokyo
  Helsinki[б 9]
Only Bid 35th
  Berlin
(1936-07-31)
XIII 1944   London[б 10]   Athens
  Budapest
  Detroit
  Helsinki
  Lausanne
  Montreal
  Rome
38th
  London
(1939-06-09)
XIV 1948
details
  London[б 11]   Baltimore
  Lausanne
  Los Angeles
  Minneapolis
  Philadelphia
39th
  Lausanne
(September, 1946)
XV 1952
details
  Helsinki   Amsterdam
  Chicago
  Detroit
  Los Angeles
  Minneapolis
  Philadelphia
40th
  Stockholm
(1947-06-21)
XVI 1956
details
  Melbourne
  Stockholm[б 12]
  Buenos Aires
  Chicago
  Detroit
  Los Angeles
  Mexico City
  Minneapolis
  Philadelphia
  San Francisco
43rd
  Rome
(1949-04-28)
XVII 1960
details
  Rome   Brussels
  Budapest
  Detroit
  Lausanne
  Mexico City
  Tokyo
50th
  Paris
(1955-06-15)
XVIII 1964
details
  Tokyo   Brussels
  Detroit

  Vienna

55th
  Munich
(1959-05-26)
XIX 1968
details
  Mexico City   Buenos Aires
  Detroit
  Lyon
60th
  Baden-Baden
(1963-10-18)
XX 1972
details
  Munich   Detroit
  Madrid
  Montreal
64th
  Rome
(1966-04-26)
XXI 1976
details
  Montreal   Los Angeles
  Moscow
69th
  Amsterdam
(1970-05-12)
XXII 1980
details
  Moscow   Los Angeles 75th
  Vienna
(1974-10-23)
XXIII 1984
details
  Los Angeles Only Bid 80th
  Athens
(1978-05-18)
XXIV 1988
details
  Seoul   Nagoya 84th
  Baden-Baden
(1981-09-30)
XXV 1992
details
  Barcelona   Amsterdam
  Belgrade
  Birmingham
  Brisbane
  Paris
91st
  Lausanne
(1986-10-17)
XXVI 1996
details
  Atlanta   Athens
  Belgrade
  Manchester
  Melbourne
  Toronto
96th
  Tokyo
(1990-09-18)
XXVII 2000
details
  Sydney   Beijing
  Berlin
  Istanbul
  Manchester
  Milan[б 13]
  Brasília[б 14]
  Tashkent[б 15]
101st
  Monte Carlo
(1993-09-23)
XXVIII 2004
details
  Athens   Buenos Aires
  Cape Town
  Rome
  Stockholm
  Istanbul
  Lille
  Rio de Janeiro
  Saint Petersburg
  San Juan
  Seville
106th
  Lausanne
(1997-09-05)
XXIX 2008
details
  Beijing   Istanbul
  Osaka
  Paris
  Toronto
  Bangkok
  Cairo
  Havana
  Kuala Lumpur
  Seville
112th
  Moscow
(2001-07-13)
XXX 2012
details
  London   Madrid
  Moscow
  New York City
  Paris
  Havana
  Istanbul
  Leipzig
  Rio de Janeiro
117th
  Singapore
(2005-07-06)
XXXI 2016
details
  Rio de Janeiro   Chicago
  Madrid
  Tokyo
  Baku
  Doha
  Prague
121st
  Copenhagen
(2009-10-02)
XXXII 2020
details
  Tokyo   Istanbul
  Madrid
  Rome[б 16]
  Baku
  Doha
125th
  Buenos Aires
(2013-09-07)
XXXIII 2024   Budapest
  Hamburg
  Los Angeles
  Paris
  Rome
  Boston[б 17] 130th
  Lima
(September 2017)

НаводиУреди


Грешка во наводот: Има ознаки <ref> за група именувана како „б“, но нема соодветна ознака <references group="б"/>.