Средорек

земјена површина во рамки на река

Средорек (или речен остров) — мал остров или место помеѓу ракави на река.[1]

Храмскиот Остров во Хенли на Темза, Англија.

Средорекот се формира со таложење (седиментација) на нанос во коритото, која со време се натрупува и расте или пак со таложење врз суво парче земја кое речните ракави го заобиколиле. Средореците се долги и тесни, и можат да станат постојани острови. Меѓутоа средореците можат и да еродираат: одронетиот нанос се таложи на друго место низводно и може да создаде нов средорек. Река со голем број на средореци се нарекува многурасточна река.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. средорек - Дигитален речник на македонскиот јазик