Песочник[1][2] или песочен часовник — уред за мерење на времето. Се состои од две стаклени топки поврзани со тесна цевка. Горната топка е исполнета со ситен песок кој протекува низ тесен премин во долната топка за одредено време. Кога целиот песок ќе протече во долната топка, часовникот се превртува наопаку и одново почнува да го мери времето.

Песочник во дрвена кутија

Чинители кои влијаат на количината време кое го мери песочникот се: количината на песок, големината и аголот на топката, ширината на цевката и видот и квалитетот на песокот. Како замена за песок, се користи прав од лушпи од јајце или мермер во прав. Песочникот се користи и денес, но само како украс или кога е потребно да се измери потребното време (на пример, при готвење или за време на друштвени игри). Обично се мерат неколку минути (три минути се вообичаени за варење јајце).

Историја

уреди

Иако Старите Грци, Римјаните и другите народи несомнено знаеле да прават стакло, нема конкретни докази за постоење на песочници во старо време. Бидејќи песочникот е еден од ретките сигурни методи за мерење на времето на море, се претпоставува дека бил во употреба до 11 век, кога во навигацијата бил заменет со магнетен компас.

Сепак, дури во 14 век биле откриени докази за неговото постоење, кога се појавиле на слика од Амброџо Лоренцети во 1328 година.

Песочникот често бил прикажан на знамињата на пиратите како симбол на минливоста на човечкиот живот, а во Англија, песочници биле ставани во ковчезите за да симболизираат дека „песокот на животот“ истекол. Во книжевноста, упатувањата на уредите за мерење на времето означуваа смрт. Некои слики ја прикажуваат Смртта како држи песочник.

Ран среден век

уреди
 
Раниот среден век го носи песочникот; детаљ од Алегоријата за добрата влада на Лоренцети, 1338 година

Нема записи дека во Европа постоеле песочници пред раниот среден век. Првиот документиран пример датира од 8 век, а го направил еден франкиски монах по име Лиутпранд кој служел во катедралата во Шартр, Франција.[3] [4] [5] Но, дури во 14 век, често се гледал песочникот, а најраниот цврст доказ е негов приказ на фреската Алегорија на доброто владеење од 1338 година од Амброџо Лоренцети.[6]

Употребата на морски песок е забележана од 14 век. Писмените записи за ова биле главно од дневниците на европските бродови.[5] Во истото раздобје се појавува и во други записи и списоци на бродски продавници. Најраниот забележан навод за кој може сигурно да се каже дека е поморски песочник датира од околу 1345 година, во приемницата на Томас де Стетешам, службеник на кралскиот брод Ла Жорж, за време на владеењето на Едвард III од Англија. Преведена од латински, приемницата од 1345 г. гласи:[7] [8]

„Истиот Томас наведува дека платил во Лесклуз, во Фландрија, за дванаесет стаклени часовници („pro xii. orlogiis vitreis“), по цена од 4,5 бруто, во 9 фунти“. Ставка, за четири часовници од ист тип („de eadem secta "), купена таму, цена на секои пет бруто, во стерлинг..." [3] [7] [8]

Дизајн

уреди

Има малку писмени докази за да се објасни зошто неговиот надворешен облик е таков каков што е. Сепак, користените стаклени садови се промениле во стилот и дизајнот со текот на времето. Иако главните дизајни секогаш биле во облик на ампули, садовите не биле секогаш поврзани. Првите песочници биле два посебни сада со кабел завиткан во спој кој потоа бил обложен со восок за да ги држи парчињата заедно и да дозволи песокот да тече меѓу нив.[9] Дури во 1760 г.одина, двата сада биле дувани заедно за да се спречи влегувањето на влага и да се регулира притисокот во садовите што го менувал протокот.[10]

Песочниците биле рана сигурна и точна мерка за времето. Стапката на проток на песок е независна од длабочината во горниот резервоар и инструментот нема да замрзне при ладно време.[5] Од 15 до 19 век, песочните часовници се користеле во различни примени на море, во црквата, во индустријата и во кулинарската уметност.

За време на патувањето на Фернандо Магелан околу светот, неговите бродови имале по 18 песочници.[11] Задачата на „палубното момче“ била да ги сврти песочните часовници и на тој начин да го измери времето во дневникот на бродот. Меѓутоа, пладнето било референтно време за пловење, кога Сонцето било во својот зенит.[12] Бројни песочници може да се прицврстат во заедничка рамка, секој со различно работно време, на пр. како во четиринасочното италијанско песочно стакло веројатно од 17 век, во збирките на Музејот за наука, Јужен Кенсингтон, Лондон, кои можеле да мерат интервали од четвртина, половина, три четвртини и еден час (и кои се користеле и во црквите, за свештениците и службениците за мерење на должината на проповедите).[13]

Современа практична употреба

уреди
 
Временско тркало во Будимпешта, Унгарија.

Иако веќе не се широко користени за мерење на времето, некои институции ги одржуваат. Двата дома на австралискиот парламент користат три песочници за мерење на времето на одредени постапки.[14]

Песочникот сè уште е широко користен како временски часовник за готвење јајца, триминутниот мерач е типичен за нивно готвење,[15] оттука и името „песочник за јајца“ за триминутни песочници. Песочниците за јајца нашироко се продаваат како сувенири. Песочниците понекогаш се користат и во игрите како што се пикчинари и богл за да се примени временско ограничување на круговите на играта.

Симболички употреби

уреди

Песочникот, понекогаш со додавање на метафорични крилја, често се прикажува како симбол дека човечкото постоење е минливо и дека „песокот на времето“ ќе истече за секој човечки живот.[16] Така се користел на пиратски знамиња, за да внесе страв во срцата на жртвите на пиратите. Во Англија, песочните часовници понекогаш биле ставани во ковчези [17] и со векови ги украсувале надгробните споменици. Песочникот се користел и во алхемијата како симбол часот.

Песочникот во модерни дела

уреди

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
 1. „песочник“Дигитален речник на македонскиот јазик
 2. „песочник“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
 3. 3,0 3,1 F.J.Britten (190x). OLD CLOCKS AND WATCHES & THEIR MAKERS. LONDON, B. T. BATSFORD, 94 HIGH HOLBORN. стр. 16 and 249.
 4. Orton, Fred; Wood, Ian; Lees, Clare A. (2008-02-01). Fragments of history: rethinking the Ruthwell and Bewcastle monuments (англиски). Manchester University Press. ISBN 9780719072574.
 5. 5,0 5,1 5,2 Mills, A.A.; Day, S.; Parkes, S. (1996). „Mechanics of the sandglass“ (PDF). European Journal of Physics. 17 (3). стр. 97–109. Bibcode:1996EJPh...17...97M. doi:10.1088/0143-0807/17/3/001.
 6. Frugoni, Chiara (1988). Pietro et Ambrogio Lorenzetti. Scala Books. стр. 83. ISBN 0-935748-80-6.
 7. 7,0 7,1 Anthony John Turner (1993). Of Time and Measurement: Studies in the History of Horology and Fine Technology. Ashgate Publishing Company. ISBN 978-0-86078-378-7.
 8. 8,0 8,1 Nicolas, Nicholas Harris (1847). A History of the Royal Navy, from the earliest times to the wars of the French revolution, vol. II. London: Richard Bentley. стр. 476.
 9. „How hourglass is made - material, manufacture, making, history, used, components, machine, History, Raw Materials“.
 10. Balmer, R.T. "The Operation of Sand Clocks and Their Medieval Development." Technology and Culture, Vol. 19, No. 4 (Oct., 1978), pp. 615-632.
 11. Pigafetta (1874). The First Voyage Around the World, 1519-1522. Hakluyt Society Press. стр. A12.
 12. Bergreen, Laurence (2003). Over the Edge of the World: Magellan's Terrifying Circumnavigation of the Globe. William Morrow. ISBN 0-06-621173-5.
 13. „Four-way sand glass, Italian, 17th century, image no. 10325648“. The Science Museum. Архивирано од изворникот на 1 November 2014. Посетено на 1 November 2014.
 14. Senate of Australia (26 March 1997). „Official Hansard“ (PDF): 2472. Архивирано од изворникот (PDF) на 29 April 1998. Наводот journal бара |journal= (help)
 15. Herbst, Sharon Tyler (2001). The New Food Lover's Companion. Barron's Educational Series.
 16. Room, Adrian (1999). Brewer's Dictionary of Phrase and Fable. New York: HarperCollinsPublishers. "Time is getting short; there will be little opportunity to do what you have to do unless you take the chance now. The phrase is often used with reference to one who has not much longer to live. The allusion is to the hourglass."
 17. Ewbank, Thomas (1857). A Descriptive and Historical Account of Hydraulic and Other Machines for Raising Water, Ancient and Modern With Observations on Various Subjects Connected with the Mechanic Arts, Including the Progressive Development of the Steam Engine. Vol. 1. New York: Derby & Jackson. стр. 547. "Hour-glasses were formerly placed in coffins and buried with the corpse, probably as symbols of mortality—the sands of life having run out. See Gent. Mag. vol xvi, 646, and xvii, 264."

Литература

уреди

Надворешни врски

уреди