Гипсот претставува минерал од групата на сулфатите што кристализира моноклински. Обично се појавува во многу убаво развиени кристали кои се развиени по страничниот пинакоид и притоа се плочести или пак игличести, издолжени по кристалографската оска. Многу чести се појавите на близнење, при што таквите примероци имаат изглед на опашка од ластовичка. Бојата на гипсот е обично бела, сива или пак жолтеникава, а во некои случаи може да биде обоен со црвени нијанси. Тврдината му изнесува 2 (по Мосовата скала). Има совршена цепливост. На територијата на Македонија се појавува во многу геолошки формации како хидротермален минерал, но најубавите кристали се сепак во наоѓалиштето во околината на Дебар.

Гипс
Fibrous Gypsum Selenite showing its translucent property
Општо
КатегоријаСулфат минерал
ФормулаCaSO4·2H2O
Штрунцова класификација07.CD.40
Просторна групаMonoclinic 2/m
Единична ќелијаa = 5.679(5) Å, b = 15.202(14) Å, c = 6.522(6) Å; β = 118.43°; Z=4
Распознавање
БојаColorless to white; may be yellow, tan, blue, pink, brown, reddish brown or gray due to impurities
ХабитусMassive, flat. Elongated and generally prismatic crystals
Кристален системMonoclinic 2/m – Prismatic
СраснувањеVery common on {110}
ЦепливостPerfect on {010}, distinct on {100}
ПреломConchoidal on {100}, splintery parallel to [001]
ЖилавостFlexible, inelastic.
Цврстина на Мосовата скала1.5–2 (defining mineral for 2)
СјајVitreous to silky, pearly, or waxy
ОгребWhite
ПроѕирностTransparent to translucent
Специфична тежина2.31–2.33
Оптички својстваBiaxial (+)
Показател на прекршувањеnα = 1.519–1.521
nβ = 1.522–1.523
nγ = 1.529–1.530
Двојно прекршувањеδ = 0.010
ПлеохроизамNone
2V-агол58°
Споивост5
РастворливостHot, dilute HCl
Наводи[1][2][3]
Поважни видови
Satin sparPearly, fibrous masses
SeleniteTransparent and bladed crystals
AlabasterFine-grained, slightly colored

Галерија уреди

Наводи уреди

  1. Gypsum in Handbook of Mineralogy
  2. Gypsum at Mindat
  3. Cornelis Klein and Cornelius S. Hurlbut, Jr., 1985, Manual of Mineralogy, John Wiley, 20th ed., pp. 352–353, ISBN 0-471-80580-7

Надворешни врски уреди