Креда

вид мека карпа

Креда — вид варовник, седиментна карпа од органско (зоогено) потекло, составена од криптокристален калцит (CaCO3). По боја е бела, мека и ронлива, нерастворлива во вода, со показател на прекршување — 1,5. Кредата е создадена со натрупување на скелети на морски микроорганизми (коколити) во истоимената геолошка епоха, која го добила името по неа.[1][2]

Креди во различни бои

Употреба

уреди

Чистата креда традиционално се користи како материјал за пишување (училишни табли, кројачки работилници), иако денес почесто се користат замени (гипс, талк). За сликање, можете да користите чиста креда или мрсни боички. За побезбеден удар или зафат, кредата се користи во билјард, гимнастика, кревање тегови, фрлачки атлетски дисциплини, планинарство итн. Кредата понекогаш се додава во кисела почва за да се подобри нејзиниот квалитет.

Наводи

уреди
  1. Jackson, Julia A., уред. (1997). „Chalk“. Glossary of geology (Fourth. изд.). Alexandria, Virginia: American Geological Institute. ISBN 0922152349.
  2. Boggs, Sam (2006). Principles of sedimentology and stratigraphy (4th. изд.). Upper Saddle River, N.J.: Pearson Prentice Hall. ISBN 0131547283.

Надворешни врски

уреди