Пајо Паторот

Пајо Паторот (англиски Donald Duck) — измислен лик од филмови и стрипови, изум на Волт Дизни. За првпат на јавноста ѝ станал познат на 9 јуни 1934. Пајо е бела антропоморфна патка со портокалов клун, нозе и стапала. Најчесто е облечен во морнарска маичка и капа, но без панталони (освен кога оди на пливање). Се вели дека во Финска бил цензуриран бидејќи не носи панталони но тоа е само една урбана легенда.

Ѕвездата на Пајо Паторот на Холивудскиот Булевар на Славните

Според цртаниот филм Donald Gets Drafted (1 мај 1942), неговото целосно име во оригиналот е Donald Fauntleroy Duck (се чини дека неговото средно име асоцира на неговата морнарска капа). Првпат се појавил во цртаниот филм кој носи наслов Паметна мала кокошка.

Пајо Паторот на други јазициУреди

Пајо Паторот во видеоигриУреди

Пајо Паторот се појавил во разни видео-игри:

Познати илустраториУреди

 
Карл Баркс (1994)

Надворешни врскиУреди