Фламанскиот јазик (Vlaams) е јазик кој спаѓа во групата на западногерманските јазици. Овој јазик се зборува во Холандија и Белгија. Самата Белгија е разделена на два дела, од кој во едниот- Фландрија, се зборува фламански, а во другиот дел-Валонија се зборува на француски јазик. Поголем број од населението на Белгија зборува на фламански јазик. Оваа меѓусебна етничка омраза од страна на двете групи кои зборуваат два различни јазици продолжува до ден денес.

Фламански јазик
Vlaams
Изговорфламс
Застапен воХоландија, Белгија, Франција, Германија
Јазично семејство
ПисмоФламанска азбука
Јазични кодови
ISO 639-3

Поврзано уреди