Ораовичко-воиславска парохија

парохија на МПЦ-ОА

Ораовичко-воиславска парохија — македонска православна парохија, дел од Радовишкото архијерејско намесништво на Брегалничката епархија на МПЦ - ОА. Нејзино седиште е црквата „Св. Атанасиј“ во селото Ораовица. Парохиски свештеникот е Стојанче Илиев.[1]

Парохијата ги ошфаќа селата: Воиславци, Ораовица, Сулдурци, Калуѓерица, Погулево, Дамјан и Тополница.

Цркви уреди

Ова е список на црквите во парохијата.[2] Можно е списокот да е нецелосен.

име населено место изградена слика
Црква „Св. Атанасиј“
(парохиска црква)
Ораовица 1988  
Црква „Св. Ѓорѓи“ Ораовица 1980
2011
 
Црква „Св. Ѓорѓи“ Воиславци 1883  
Црква „Успение на Пресвета Богородица“
(манастирска црква)
Воиславци  
Црква „Успение на Пресвета Богородица“
(манастирска црква)
Воиславци 1968  
Црква „Св. Јован Крстител“
(манастирска црква)
Воиславци 1996  
Црква „Св. Илија“
(манастирска црква)
Воиславци  
Црква „Св. Илија“
(манастирска црква)
Воиславци 2002  
Црква „Св. Петка“ Воиславци 1991  
Црква „Св. Димитриј“ Воиславци
Црква „Св. Теодор“ Воиславци
Црква „Св. Ѓорѓи“ Калуѓерица 1974  
Црква „Успение на Пресвета Богородица“
(манастирска црква)
Калуѓерица  
Црква „Воснесение Христово“ Погулево 1940  
Црква „Св. Илија“ Сулдурци 2006  
Црква „Св. Атанасиј“ Сулдурци 1841  
Црква „Св. Богородица“ Дамјан  

Наводи уреди

  1. Ораовичко-воиславска парохија Архивирано на 2 јули 2022 г.“. Брегалничка епархија.
  2. Јелена Павловска, Наташа Ниќифоровиќ и Огнен Коцевски (2011). Валентина Божиновска (уред.). Карта на верски објекти во Македонија. Менора - Скопје: Комисија за односи во верските заедници и религиозните групи. ISBN 978-608-65143-2-7.

Надоврешни врски уреди