Брегалничка епархија

Брегалничката епархија ја возглавува Неговото Вископреосвештенство митрополитот г. Иларион. Оваа епархија се протега на територијата на градовите: Штип, Радовиш, Кочани, Пробиштип, Свети Николе, Македонска Каменица, Делчево и Виница. Издавачката дејност во Епархијата е прилично развиена. Се јавуваат бројни црковно-канонски публикации. Брегалничката епархија го издава списанието „Троичник“, кој излегува од печат трипати годишно.

Брегалничка епархија

Црква „Св. Троица“ - Радовиш
Основач МПЦ
Независност
Признавање православие
Поглавар Иларион
Седиште Штип
Територија Штип, Радовиш, Кочани, Пробиштип, Свети Николе, Македонска Каменица, Виница, Делчево
Власт
Јазик македонски, старословенски
Верници
Портал bregalnickaeparhija.org.mk


Карта на епархиите во Македонија.

Митрополити Уреди

Име Години на
управување
Митрополит Брегалнички г. Стефан 12 јули 1986 - 9 октовмри 1999
Митрополит Брегалнички г. Агатангел 26 ноември 2000 – 7 октомври 2006
Митрополит Брегалнички г. Иларион 22 август 2006 - денес

Административна поделба Уреди

 
Разгледница од Манастир Свети Пантелејмон, Кочанско, од 1909 година

Брегалничката епархија е поделена на четири архијерејски намесништва, кои и тие се состојат од повеќе парохии:[1]

Најпознати манастири и цркви:

Наводи Уреди

  1. Трајановски Александар, (2008), Возобнување на Охридската Архиепископија како Македонска православна црква и нејзиниот шематизам, Скопје, 345.

Надворешни врски Уреди