Номади

член на една заедница на луше кои живеат во различни места, движејќи се од место до место
(Пренасочено од Номад)

Номади се заедница на луѓе кои се движат од едно до друго место и немаат постојано место на живеење. Денес, во светот постојат околу 30 до 40 милиони номади. Многу култури и заедници биле номадски, но денес номадските народи се среќаваат ретко поради индустријализацијата на светот.

Скитиски коњаник 300 п.н.е.

Има три вида на номади:

 • номади што се преселуваат поради ловење,
 • номади што се преселуваат поради трговија,
 • и номади што се преселувале поради пасишта.

Номадите како тема во уметноста и во популарната култура

уреди

Понекогаш, номадите се јавуваат како тема во бројни дела од уметноста и популарната култура, како:

 • „Номади“ - песна на српскиот поет Јован Дучиќ.[1]
 • „Номад“ (Nomad) - британска музичка група.[2]
 • „Американски номад“ (American Nomad) - американска музичка група.[3]
 • „Номад“ (Nomad) - песна на бразилската треш метал-група „Сепултура“ (Sepultura) од 1993 година.[4]

Спиок на номадски народи

уреди

 
Бедуинец, Јордан
 1. Јован Дучић, Сабрана дела II, Песме љубави и смрти. Београд: Народна просвета (без дата), стр. 38-39.
 2. Англиска википедија (посетена на 7.2.2016)
 3. American Nomad, Официјално мрежно место (посетено на 7.2.2016)
 4. DISCOGS, Sepultura ‎– Chaos A.D. (пристапено на 30.8.2019)