Нестрам (општина)

општина во Егејска Македонија
(Пренасочено од Нестрамско)
Општина Нестрам
Δήμος Νεστορίου
Dimos Nestoriou - West Macedonia.svg
Општина Нестрам
на картата на Западна Македонија.
Nestram-ot-Gorusha.jpg
Нестрам од планината Горуша.
Податоци
Област: Западна Македонија
Округ: Костур
Гео. област: Нестрамкол
Население: 2598 (2001)
Седиште: Нестрам
Нас. места: 24
Пошт. бр.: 520 51
Пов. бр.: 24670-31
Портал: nestorio.gr

Нестрам (грчки: Δήμος Νεστορίου, Димос Несториу) — општина во западниот дел на Егејска Македонија, денес во Грција. Општината ги опфаќа селата во областа Нестрамкол, а нејзин административен центар е истоименото село Нестрам. Населението брои 2 598 жители (2001).

Населени местаУреди

Општина Нестрам е создадена на 1 јануари 2011 г. согласно законот „Каликратис“[1] со спојување на четири стари административни единици — општините Нестрам и Акритес, како и општинските целини Аренес и Грамушта.

Напомена: Називот „Акритес“ е произволно даден грчки назив што не се однесуваат на ниедно постоечко место. „Аренес“ е според два планински врва.

Општинска единица НестрамУреди

Според пописот од 2001 г., општината Нестрам има 1 782 жители и и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 
Поранешната општина Нестрам на картата на некогашниот округ Костур.
 • Општински оддел Нестрам (1 214 жители)
 • село Нестрам (Νεστόριο, Несторио) (954 жители)
 • село Јановени (или Јановене; Γιαννοχώρι, Јанохори) (17 жители)
 • село Омотско (Λειβαδοτόπι, Ливадотопи) (41 жител)
 • село Пилкати (Μονόπυλο, Монопило) (20 жители)
 • село Радигоже (Αγία Άννα, Агија Ана) (70 жители)
 • село Слимница (Τρίλοφος, Трилофос) (31 жител)
 • село Стенско (Στενά, Стена) (3 жители)
 • село Тухол (Πεύκος, Певкос) (78 жители)
 • Општински оддел Грче (396 жители)
 • село Дреничево (Κρανοχώρι, Кранохори) (270 жители)
 • село Граче (или Гратче; Πτελέα, Птелеја) (56 жители)
 • село Долно Граче (или Долно Гратче; Κάτω Πτελέα, Като Птелеја) (70 жители)
 • Општински оддел Котелци
 • Општински оддел Селско
Напомена: Јановени и Пилкати немаат постојани жители (2011).

Во општинската единица има неколку напуштени места за време на Граѓанската војна кои денес се отпишани:

 • Дреново (Γλυκονέρι, Гликонери);
 • Загар (Άγιος Ζαχαρίας, Агиос Захаријас);
 • Котелци (Κοτύλη, Котили), кое географски припаѓа на Епир;
 • Мирославци (Μυροβλήτης, Мировлитис), кое географски припаѓа на Епир;
 • Личотер (или Лисотер; Περιστερά, Перистера);
 • Чука (Τσούκα или Αρχάγγελος, Цука или Архангелос).

На територијата на општинската единица се наоѓаат и атарите старите и одамна отселени влашки грамуштенски села Линотопи (Λινοτόπι), Ветерник (Βετέρνικ, Βετέρνικο) и Фуша (Φούσια).

Општинска единица АкритесУреди

 
Поранешната општина Акритес на картата на некогашниот округ Костур.

Според пописот од 2001 г., општината Акритес (Δήμος Ακριτών)со седиште во Ревани има 1 109 жители и и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места на источното подножје на планината Грамушта (Грамос):

 • Општински оддел Ревани (733)
 • село Ревани (Διποταμιά, Дипотамија) (624 жители)
 • село Зеленград (Μεσόβραχο, Месоврахо) (42 жители)
 • село Калевишта (или Калевишча; Καλή Βρύση, Кали Вриси) (67 жители)
 • Општински оддел Грлени
 • село Грлени (Χιονάτο, Хионато) (155 жители)
 • Општински оддел Крчишта
 • село Крчишта (или Крчишча; Πολυάνεμο, Полианемо) (63 жители)
 • Општински оддел Шак
 • село Шак (Κομνηνάδες, Комнинадес) (158 жители)

На територијата на општинската единица е и денес напуштеното Ново Село (Κορφούλα, Корфула).

Општинска единица АренесУреди

 
Поранешната општинска целина Аренес на картата на некогашниот округ Костур.

Според пописот од 2001 г., општинската целина Аренес (Κοινότητα Αρρένων)со седиште во Борботско има 623 жители и опфаќа четири села:

 • Општински оддел Борботско
 • Општински оддел Жужел
 • село Жужел (Ζούζουλη, Зузули) (84 жители)
 • Општински оддел Слатина (246 жители)
 • село Слатина (Χρυσή, Хриси) (210 жители)
 • село Висанско (Πευκόφυτο, Певкофито) (36 жители)

Општинска единица ГрамуштаУреди

 
Поранешната општинска целина Грамушта на картата на некогашниот округ Костур.

Според пописот од 2001 г., општината Грамушта или Грамошта (грцизирано: Грамос; Κοινότητα Γράμου) се состои од само едно населено место — селото Грамушта и има 28 жители.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

 1. „Ν. 3852/10“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2010-07-05. Посетено на 2010-07-05.

Надворешни врскиУреди