Нестрам (општина)

општина во Егејска Македонија
Општина Нестрам
Δήμος Νεστορίου

Карта на општина Нестрам

Нестрам од планината Горуша.
Податоци
Област: Западна Македонија
Округ: Костур
Гео. област: Нестрамкол
Население: 3.899 (2021)
Седиште: Нестрам
Нас. места: 24
Пошт. бр.: 520 51
Пов. бр.: 24670-31
Портал: nestorio.gr

Нестрам (грчки: Δήμος Νεστορίου, Димос Несториу) — општина во западниот дел на Егејска Македонија, денес во Грција. Општината ги опфаќа селата во областа Нестрамкол, а нејзин административен центар е истоименото село Нестрам.

Населени места

уреди

Општина Нестрам е создадена на 1 јануари 2011 г. согласно законот „Каликратис“[1] со спојување на четири стари административни единици — општините Нестрам и Акритес, како и општинските целини Аренес и Грамошта.

Напомена: Називот „Акритес“ е произволно даден грчки назив што не се однесуваат на ниедно постоечко место. „Аренес“ е според два планински врва.

Општинска единица Нестрам

уреди

Општинската единица Нестрам ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 
Поранешната општина Нестрам на картата на некогашниот округ Костур.
 • Општински оддел Нестрам
 • Општински оддел Грче
 • село Дреничево (Κρανοχώρι, Кранохори)
 • село Граче (или Гратче; Πτελέα, Птелеја)
 • село Долно Граче (или Долно Гратче; Κάτω Πτελέα, Като Птелеја)
 • Општински оддел Котелци
 • Општински оддел Селско
Напомена: Јановени и Пилкати немаат постојани жители (2011).

Во општинската единица има неколку напуштени места за време на Граѓанската војна кои денес се отпишани:

 • Дреново (Γλυκονέρι, Гликонери);
 • Загар (Άγιος Ζαχαρίας, Агиос Захаријас);
 • Котелци (Κοτύλη, Котили), кое географски припаѓа на Епир;
 • Мирославци (Μυροβλήτης, Мировлитис), кое географски припаѓа на Епир;
 • Личотер (или Лисотер; Περιστερά, Перистера);
 • Чука (Τσούκα или Αρχάγγελος, Цука или Архангелос).

На територијата на општинската единица се наоѓале и атарите на старите и одамна отселени влашки грамоштенски села Линотопи (Λινοτόπι), Ветерник (Βετέρνικ, Βετέρνικο) и Фуша (Φούσια).

Општинска единица Акритес

уреди
 
Поранешната општина Акритес на картата на некогашниот округ Костур.

Општинската единица Акритес со седиште во Ревани ги опфаќа следниве општински оддели и населени места на источното подножје на планината Грамошта (Грамос):

 • Општински оддел Ревани (733)
 • Општински оддел Грлени
 • Општински оддел Крчишта
 • село Крчишта (или Крчишча; Πολυάνεμο, Полианемо)
 • Општински оддел Шак
 • село Шак (Κομνηνάδες, Комнинадес)

На територијата на општинската единица е и денес напуштеното Ново Село (Κορφούλα, Корфула).

Општинска единица Аренес

уреди
 
Поранешната општинска целина Аренес на картата на некогашниот округ Костур.

Општинската единица Аренес опфаќа четири села:

 • Општински оддел Борботско
 • Општински оддел Жужел
 • село Жужел (Ζούζουλη, Зузули)
 • Општински оддел Слатина

Општинска единица Грамошта

уреди
 
Поранешната општинска целина Грамошта на картата на некогашниот округ Костур.

Општинската единица Грамошта или Грамошта се состои од само едно населено место — селото Грамошта (или Грамушта).

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
 1. „Ν. 3852/10“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 5 јули 2010. Посетено на 5 јули 2010.

Надворешни врски

уреди