Министер за труд и социјална политика на Македонија

Министер за труд и социјална политика — прв човек во министерството за труд и социјална политика на Република Македонија, институција која била основана во 1991 година. На чело на министерството во моментов е министерката Ѓоко Велковски.

Список

уреди
Партија

      ПДП       ДПА       ЛДП       ДУИ       ВМРО-ДПМНЕ       СДСМ

# Име
(роден–починал)
Слика Мандат Политичка припадност
1 Илјас Сабриу
(1951-)
  20 март 1991 28 февруари 1996 ПДП
2 Насер Зибери
(1961-)
  28 февруари 1996 30 ноември 1998 ПДП
3 Бедредин Ибраими
(1952-)
  30 ноември 1998 1 ноември 2002 ДПА
4 Јован Манасиевски
(1968-)
  1 ноември 2002 15 ноември 2004 ЛДП
5 Стевче Јакимовски
(1960-)
  15 ноември 2004 28 август 2006 ЛДП
6 Љупчо Мешков
(1948-)
  28 август 2006 27 јули 2008 ЛПМ
7 Џељаљ Бајрами
(1973-)
  27 јули 2008 28 јули 2011 ДУИ
8 Спиро Ристовски
(1981-)
  28 јули 2011 29 мај 2013 ВМРО-ДПМНЕ
9 Диме Спасов
(1985-)
  29 мај 2013

18 мај 2016

12 ноември 2015

2 септември 2016

ВМРО-ДПМНЕ
10 Фросина Ременски
(1977-)
  12 ноември 2015

2 септември 2016

18 мај 2016

28 декември 2016

СДСМ
В.Д. 1 Ибрахим Ибрахими
(1967-)
  28 декември 2016 1 јуни 2017 СРМ
11 Мила Царовска
(1984-)
  1 јуни 2017 3 јануари 2020 СДСМ
12 Рашела Мизрахи
(1981-)
  3 јануари 2020 15 февруари 2020 ВМРО-ДПМНЕ
В.Д. 2 Ѓонул Бајрактар
(1972-)
  15 февруари 2020 31 август 2020 ДПТМ
13 Јагода Шахпаска
(1984-)
  31 август 2020 17 јануари 2022 СДСМ
14 Јована Тренчевска
(1969-)
  17 јануари 2022 28 јануари 2024 СДСМ
15 Ѓоко Велковски
28 јануари 2024 тековно ВМРО-ДПМНЕ

Наводи

уреди