Медал за заслуги за Македонија

Медалот за заслуги за Македонијамакедонско одликување кое го доделува претседателот на Македонија на физички и правни лица за значајни придонеси во развојот и афирмацијата на Република Македонија во сите области на животот и работата, како и за развивање на пријателски односи меѓу Република Македонија и други држави, меѓународни органи, организации или асоцијации.[1]

Медал за заслуги за Македонија
Доделена заПридонеси во развојот и афирмацијата на сите области во животот и работата во Македонија.
ДржаваМакедонија Македонија
ДоделуваПретседател на Република Македонија
Прво
доделување
2007

Особености

уреди

Медалот за заслуги за Македонија има основна кружна форма со димензии од 40мм. Три милиметри надвор од левата страна над габаритот излегува венецот од дабови гранки. На левата страна има стилизиран венец од житен клас. Во централниот дел се издигнува апликација на географските контури на Република Македонија, а под него е испишано „Република Македонија“.

Медалот е изработен од сребро или патинирана бронза во техниката ковање. Медалот се носи на соодветна триаголна лента и има минијатурна лента.

Секој медал има соодветна кутија која одговара на димензиите на одликвуањето. На поклопецот на кутијата со златовтиснување е името на одликвуањето. Лентите за ордените се изработени од маорирана свила во пропишаната боја и димензија.

Критериуми

уреди

Медалот за заслуги за Македонија според Законот за одликувања и признанија на Република Македонија се доделува на:

Добитници

уреди
Име и Презиме Година на одликување Напомена
Франтишек Вацлав Мареш 2007 Академик
Влоѓимјеж Пјанка 2007 Академик
Нуло Миниси 2007 Академик
Хораст Плант 2007 Академик
Иван Доровски 2007 Академик
Рина Усикова 2007 Академик
Благоја Дрнков 2008 за уметнички и културни достигнувања од областа на фотографијата и кинематографијата
Горан Калоѓера 2008 професор на Универзитетот во Риека, Хрватска
Слободан Ценов 2008 Шампион во Крводарителство
Борис Јанев 2008 Шампион во Крводарителство
Глигор Делев 2008 Втор Македонец на Монт Еверест
Ацо Алексоски 2008 Шампион во Крводарителство
Миливој Јанковски 2008 Шампион во Крводарителство
Рамадан Телкиу 2008 Шампион во Крводарителство
Димитар Илиевски - Мурато 2008 Прв Македонец на Монт Еверест
Енио Мориконе 2009 италијански филмски композитор
Кијоши Мизуно 2011 почесен генерален конзул на Република Македонија во Јапонија
Јованка Смилевска 2013 за значајниот придонес за афирмација на Република Македонија во светот и унапредување на пријателските односи и соработка со Австралија
Дијана Стерјовска 2013 за значајниот придонес за афирмација на Република Македонија во светот и унапредување на пријателските односи и соработка со Австралија
Виолета Јовановска 2013 за значајниот придонес за афирмација на Република Македонија во светот и унапредување на пријателските односи и соработка со Австралија
Зоран Бечваровски 2013 за значајниот придонес за афирмација на Република Македонија во светот и унапредување на пријателските односи и соработка со Австралија
Зоран Ќосески 2013 за значајниот придонес за афирмација на Република Македонија во светот и унапредување на пријателските односи и соработка со Австралија
Борис Начов 2013 за значајниот придонес за афирмација на Република Македонија во светот и унапредување на пријателските односи и соработка со САД
Мајк Зафировски 2013 за значајниот придонес за афирмација на Република Македонија во светот и унапредување на пријателските односи и соработка со САД
Ферид Мурад 2013 за значајниот придонес за афирмација на Република Македонија во светот и унапредување на пријателските односи и соработка со САД
Коста Гас Стенвик 2013 за значајниот придонес за афирмација на Република Македонија во светот и унапредување на пријателските односи и соработка со Канада
Ангел Митревски 2013 за значајниот придонес за афирмација на Република Македонија во светот и унапредување на пријателските односи и соработка со Хрватска
Владимир Ралев 2013 за значајниот придонес за афирмација на Република Македонија во светот и унапредување на пријателските односи и соработка со Хрватска
Павле Велков 2013 за значајниот придонес за афирмација на Република Македонија во светот и унапредување на пријателските односи и соработка со Швајцарија
Илона Захариева 2013 за значајниот придонес за афирмација на Република Македонија во светот и унапредување на пријателските односи и соработка со Италија
Елена Верижникова 2014 водечки специјалист по македонски јазик во Русија
Анка Гиева, Виолета Томовска 2022 за афирмација на македонката песна
Љупчо Бубо Каров, Бранко Огњановски и Васко Тодоров 2023 од познатото шоу К-15

Белешки

уреди