Македонија на Детскиот избор за песна на Евровизија

Македонија учествува на Детскиот избор за песна на Евровизија од самиот почеток во 2003 година.

Македонија

Знаме

Медиумски организатор МРТ
Национален избор
Број на учества 17
Прво учество 2003
Најдобар пласман 5 место,
2007 и 2008
Најлош пласман 17 место, 2015
Барбара Поповиќ на Детски избор за песна на Евровизија 2013

Македонија освојувала 5, 6, 7, 8, 9, 12, 15 место. Најлошиот резултат бил остварен во 2015 со 17-тото (последно) место.

Претставници уреди

  •   Прво место
  •   Второ место
  •   Трето место
  •   Последно место
Година Изведувач Песна Позиција Бодови
2003 Марија[1] и Викторија "Ти не ме познаваш" 12 19
2004 Мартина Силјановска "Забава" 7 64
2005 Денис Димоски "Роденденски бакнеж" 8 68
2006 Зана Алиу "Вљубена" 15 14
2007 Росица Кулакова и Димитар Стојменовски "Динг динг донг" 5 111
2008 Боби Андонов "Прати ми СМС" 5 93
2009 Сара Маркоска "За љубовта" 12 31
2010 Ања Ветерова "Eooo, Eooo" 12 38
2011 Доријан Длака "Жими овој фрак" 12 31
2013 Барбара Поповиќ "Охрид и музика" 12 19
2015 Ивана и Магдалена "Плетенка" 17 26
2016 Мартија Станојковиќ "Love will lead our way" 12 41
2017 Мина Блажев "Dancing through life" 12 69
2018 Марија Спасовска "Дома" 12 99
2019 Мила Москов "Fire" 6 150
2021 Дајте Музика "Green Forces" 9 114
2022 Лара, Јован и Ирина "Животот е пред мене" 14 54
2023 Тамара Грујеска "Кажи ми, кажи ми кој" 12 76

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. „Junior Eurovision 2003 / Р"етское Евровидение 2003“. esckaz.com. Посетено на 2022-12-11.