Литванска Брајова азбука

Литванската Брајова азбука е верзија на Брајовата азбука за запишување на литванскиот јазик. Азбуката е заснована на латиницата и нивните брајови знаци.

Литванска Брајова азбука
Тип
азбука
Јазицилитвански
Сродни писма
Матични системи
Брајова азбука
  • Литванска Брајова азбука
ISO 15924
Уникод

Азбука уреди

 
 
 
a
 
ą
 
b
 
c
 
č
 
d
 
e
 
ę
 
ė
 
f
 
g
 
h
 
i
 
į
 
j
 
k
 
l
 
m
 
n
 
o
 
p
 
q
 
r
 
s
 
š
 
t
 
u
 
ū
 
 
v
 
w
 
x
 
y
 
z
 
ž

Наводи уреди

  • Visuotinė lietuvių enciklopedija. Vilnius, 2001

Поврзано уреди