Летна универзијада - 1983

XII Летна универзијада
Град домаќин Едмонтон, Канада
Број на држави 73
Број на спортисти над 2.400
Број на спортови 10
Број на натпревари 118
Отворање 1 јули
Затворање 12 јули
Стадион Стадион Комонвелт

XII Летна универзијадауниверзијада одржана од 1 до 12 јули 1983 1983 во Едмонтон, Канада. На настанот настапиле над 2.400 спортисти од 73 земји, кои се натпреварувале во 118 дисциплини во 10 спортови.

Темна дамка на настанот била трагичната смрт на советскиот скокач во вода Сргеј Чалибашвили, кој обидивајќи се да изведе три и пол салта наназад, со глават удрил во штицата, по што по осум дена починал.


СпортовиУреди

Освојувачи на медалиУреди

 Место  Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1   СССР 58 30 25 113
2   САД 12 20 22 54
3   Канада (домаќин) 9 10 19 38
4   Италија 8 11 6 25
5   Романија 6 11 10 27
6   НР Кина 5 5 3 13
7   Нигерија 5 0 0 5
8   Обединето Кралство 3 3 3 9
9   Франција 2 4 5 11
10   Јапонија 2 3 4 9
11   Куба 2 1 4 7
12   Австралија 2 1 2 5
13   Западна Германија 1 6 3 10
14   Полска 1 2 1 4
15   Белгија 1 1 0 2
16   Бразил 1 0 2 3
17   Холандија 0 3 0 3
18   Југославија 0 2 1 3
19   Тунис 0 1 2 3
20   Чехословачка 0 1 0 1
20   Сенегал 0 1 0 1
20   Танзанија 0 1 0 1
23   Австрија 0 0 1 1
23   Бермуда 0 0 1 1
23   Унгарија 0 0 1 1
23   Јамајка 0 0 1 1
23   Јужна Кореја 0 0 1 1
23   Нов Зеланд 0 0 1 1
Вкупно 118 118 118 354

Надворешни врскиУреди


  Оваа статија поврзана со Универзијади е никулец. Можете да помогнете со тоа што ќе ја проширите.