Ленстер (англиски: Leinster, МФА: /ˈlɛnstər/; ирски: Laighin или Laigin, МФА: [lainʲ]), е покраина во Ирска која се наоѓа во источниот дел на земјата. Во Ленстер влегуваат следниве грофовии:

Lenster
Cúige Laighean
Знаме на Lenster
Местоположба
Lenster на карта
Lenster на карта
Статистики
Површина: 19,774.23
Население (2006) 2,292,939
Детална карта на Ленстер од 1784 година

Ленстер е нанаселена покраина во Ирска. Традиционалното знаме на Ленстер е златна харфа на зелена основа.

Градови

уреди

Најголем град е Даблин, кој воедно е и главен град на Ирска. Пошироката зона на Даблин брои 1.661.185 жители (2006 г). Друг поголем град е Талахт со (90.212), Бланчертстаун (60.000), Клондалкин (43.929) и Лукан (37.622).

Стопанство

уреди

БНП на Ленстер во 2004 година изнесувал преку 75 милијарди евра.

Поврзано

уреди