Краишта во Шведска

Краиштата во Шведска (швед. landsdelar, „делови од земјата“) се историски делови од Шведска кои денес претставуваат три целини од покраини. Тие не се сметаат за административни единици и немаат никаква управна функција. Најчесто се среќаваат во временска прогноза карти бидејќи се сметаат за метеоролошки целини. Имињата им се присутни како дел од називите на статистички области.[1]

Трите краишта во Шведска

Четвртиот традиционален крај на Шведска е Естерланд (Österland). Крајот бил составен дел од Шведска, но во 1809 бил припоен кон Русија како Големо кнежевство Финска, за во 1917 да стане независна држава - Финска.

Краишта уреди

  • Јеталанд (Götaland) е јужниот и најгусто населен дел од земјата. Составен е од десет покраини
  • Свеаланд (Svealand) е средишниот дел, и го носи името на т.н. „изворна Шведска“. Ова е најмалиот крај и се состои од шест покраини
  • Норланд (Norrland) е северниот дел, кој е најголем и зафаќа 60% од земјата. Има девет покраини.
Крај Население
(2005)
Површина
(км²)
Бр. на покраини Покраини
Јеталанд 4.351.658 97.841 10 Сканија, Блекинге, Халанд, Смоланд, Еланд, Готланд, Естерјетланд, Вестерјетланд, Далсланд и Бохуслен
Свеаланд 3.539.944 91.098 6 Седерманланд, Упланд, Вестманланд, Нерке, Вермланд и Даларна
Норланд 1.156.150 261.292 9 Јестрикланд, Хелсингланд, Херједален, Јемтланд, Меделпад, Онгерманланд, Вестерботен, Норботен и Лапонија

Поврзано уреди

Наводи уреди

Надворешни врски уреди