Административна поделба на Шведска

Во Шведска постојат неколку вида на административни единици, зависно од географската опфатност и функциите што ги извршуваат. Некои од нив се укинати во управна смисла, и постојат само од историско-културни причини. Следат постоечките поделбени единици со нивниот изворен назив на шведски.[1]

Окрузите во Шведска положени врз поранешните покраини (обележани со имиња)

Актуелни управни единициУреди

Историски единици и целиниУреди

Предложени единициУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Сите поими се во еднина