Ендру Росос (домашно име: Андреја /Дико/ Рошовски) — канадско-македонски историчар, универзитетски професор и член на МАНУ, надвор од работниот состав[1].

Ендру Росос (Andrew Rossos)
Роден 28 февруари 1941
В’мбел, Егејска Македонија
Занимање историчар

Живот уреди

Роден е на 28 февруари 1941 година во селото В’мбел, Костурско во егејска Македонија, а поради Граѓанската војна во Грција, како дете-бегалец во 1948 е префрлен во Чешка каде живее во детскиот дом во Соботин, каде што го завршува основното образование (1948-1954), а потоа учи во Техничката гимназија во Прага (1954-1957)[1]. Бидејќи татко му со двата сина и ќерката во 1951 година се преселуваат во Канада, во 1958 г. и тој им се приклучува и во Торонто ја дозавршува гимназијата[1]. Ги завршува студиите по историја на Мичигенскиот државен универзитет во 1963, а магистрира и докторира на Универзитетот во Стенфорд во 1971 година[1]. Се вработува на Катедрата по историја на Универзитетот во Торонто и тука ги поминува сите степени на универзитетското напредување од предавач до редовен професор (1967-1982) каде што сè уште предава современа историја на Русија и на Источна и Средна Европа и ги проучува руско-балканските врски и односи, чешката историја, балканските национализми и посебно македонското прашање и историјата на Македонија и на Македонците[1]. Солидното владеење на македонскиот, англискиот, чешкиот, рускиот, грчкиот, бугарскиот, српско-хрватскиот и италијанскиот јазик и користењето на германскиот, полскиот, словачкиот и францускиот, му овозможуваат темелно истражување во архивите и библиотеките во Стенфорд, Њујорк, Торонто, Лондон, Москва, Прага, Виена, Рим, Белград, Софија, Солун, Атина и Скопје, што му дава можност изворно да ги запознае и компетентно да ги третира историските процеси и состојби[1]. Со интерес е покануван за предавања на разни универзитети, за соработка во меѓународни проекти и на разни конгреси и симпозиуми по светот[1]. Објавува многу цитирани истражувања во значајни зборници и угледни научни списанија[1]. Во 2009 година е избран за член на МАНУ, надвор од работниот состав[1].

Дела уреди

 • Macedonia and the Macedonians: A History (2008)[2]
 • Russia and the Balkans: Inter-Balkan Rivalries and Russian Foreign Policy, 1908-1914 (1981)
 • Serbian-Bulgarian Relations, 1903-1914 (1981)
 • Czech Historiography (Part I и II, 1982)
 • The Macedonians of Aegean Macedonia: A British Officer's Report, 1944 (1991)
 • The British Foreign Office and Macedonian national Identity, 1919-1941 (1994)
 • Macedonia and Macedonian Nationalism on the Left (1995)
 • Incompatible Allies: Greek Communism and Macedonian Nationalism in the Civil War in Greece, 1943-1949 (1997)
 • Great Britain and Macedonian Statehood and Unification, 1940-1949 (2000)
 • The Macedonian Question and Instability in the Balkans (2003)
 • The Disintegration of Yugoslavia, Macedonia's Independence and Stability in the Balkans (2006)

Наводи уреди

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 Ристовски, Блаже. „Росос, Ендрју“. Во Блаже Ристовски (уред.). Македонска енциклопедија. 2. Скопје: МАНУ. стр. 1282. ISBN 978-608-203-024-1 (2) Проверете ја вредноста |isbn=: invalid character (help).CS1-одржување: користи параметар editors (link)
 2. From Hoover Press: Macedonia and the Macedonians: A History, by Andrew Rossos