Департман

вид административна единица

Департман (француски: département, шпански: departamento) е вид на административно-политичка единица кај повеќе земји.[1]

Како територијална единица, департманот за првпат се јавува со Француската револуција, со намера да е нагласи дека секоја територија е само административна единица на една единствена суверена власт. Истиот поим може да се однесува и на какво било одделение во организација. Ова се смета за спротивно на случајот кога земјата има сојузни држави, што подразбира местен суверенитет.

Денес постојат департмани со и без законодавна и извршна власт, зависно од административна поставеност на земјата.

Земји со департмани

уреди

Поранешни земји со департмани

уреди

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. „департман“ — Лексикон на македонскиот јазик