Цисалпска Република

Цисалпска Република (италијански: Repubblica Cisalpina) — сестринска република на Франција во Северна Италија која траела од 1797 до 1802 година.

Цисалпска Република
Repubblica Cisalpina
1797–1802
Знаме Грб
Местоположба на {{{common_name}}}
Цисалпската Република (зелена) во 1799 година
Главен град Милано
Јазици Италијански
Вероисповед Римокатоличка црква
Уредување Република
Историја
 -  Основана 29 јуни 1802
 -  Замрела 26 јануари 1797
Минати
Следни
Транспаданска Република
Циспаданска Република
Три лиги
Венецијанска Република
Република Крема
Италијанска Република (Наполеонова)