Департмани во Боливија

Боливија е поделена на 9 департмани (шпански: departamentos). Департманите и главните градови (во загради) се:

Карта на департманите на Боливија.
Карта на департманите на Боливија.
Департмани на Боливија
знаме грб департман главен град површина население службен јазик
Бени Тринидад 213.564 км2 430.049 (2008) шпански, мошењо
Чукисака Сукре 51.524 км2 631.062 (2008) шпански, кечуански
Кочабамба Кочабамба 55.631 км2 1.786.040 (2008) шпански, кечуански
Ла Пас Ла Пас 133.985 км2 2.756.989 (2008) шпански, кечуански и ајмарски
Оруро Оруро 53.558 км2 444.093 (2008) шпански
Пандо Кобиха 63.827 км2 75.335 (2008) шпански
Потоси Потоси 118.218 км2 780.392 (2008) шпански, кечуански
Санта Крус Санта Крус де ла Сиера 370.621 км2 2.626.697 (2008) шпански, гварани
Тариха Тариха 37.623 км2 496.988 (2008) шпански

Секој департман е поделен на покраини и секоја покраина е поделена на општини и секоја општина е поделена на кантони.

Поврзано уреди

Наводи уреди