Департмани во Хаити

список на статии на Викимедија

Хаити се дели на 10 департмани (фр. département). Тие потоа се поделени на 41 округ и 133 општини.

Департмани на Хаити

Список на департмани

уреди
  1. Артибонит (фр. Artibonite; кр. Latibonit)
  2. Централен (фр. Centre; кр. Sant)
  3. Гранданс (фр. Grand'Anse; кр. Grandans)
  4. Нип (фр. Nippes; кр. Nip)
  5. Северен (фр. Nord; кр. )
  6. Североисточен (фр. Nord-Est; кр. Nòdès)
  7. Северозападен (фр. Nord-Ouest; кр. Nòdwès)
  8. Западен (фр. Ouest; кр. Lwès)
  9. Јужен (фр. Sud; кр. Sid)
  10. Југоисточен (фр. Sud-Est; кр. Sidès)

Ова е табела на департманите во Хаити и нивните административни центри и податоци за секој од нив.

Податоци

уреди
Департман Админ. центар Површина (км²) Население Бр. на
картата
Артибонит Гонаив &100000000000049840000004.984 &100000000011688000000001.168.800 1
Западен Порт о Пренс &100000000000048270000004.827 &100000000029432000000002.943.200 8
Југоисточен Жакмел &100000000000020230000002.023 &10000000000518200000000518.200 9
Јужен Ле Кај &100000000000027940000002.794 &10000000000745000000000745.000 10
Северен Кап Аитјен &100000000000021060000002.106 &10000000000872200000000872.200 5
Централен Инше &100000000000036750000003.675 &10000000000564200000000564.200 2

Поврзано

уреди