Департмани во Бенин

Бенин е поделен на 12 департмани (фр. départements) кои потоа се делат на 77 општини (communes). Во 1999 г. дотогашните шест департмани се располовени, добивајќи дванаесет. Во 2008 г. новите департмани добиле и свои административни центри.

Карта на департманите во Бенин

Список на департамани

уреди
 1. Алибори*
 2. Атакора
 3. Атлантик
 4. Боргу
 5. Колинс*
 6. Куфо*
 7. Донга*
 8. Литорал*
 9. Моно
 10. Уеме
 11. Плато*
 12. Зу

*Основани во 1999 г.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
 • „Департмани во Бенин“. Statoids. (англиски) (англиски)
 • Проекции за населението на Бенин по департмани (француски)