Департмани во Сенегал

Регионите во Сенегал се поделени на вкупно 45 департмани, а тие на 103 окрузи. Овие два вида на единици немаат адмиинстративна улога. Службениците од управата се бираат во месните заедници, сочинети од 14-те региони, 110 општини и 320 селски заедници).[1][2]

Карта на департманите во Сенегал

Во 2006 г. е создаден новиот департман Кунгел со отцепување од департманот Каолак.[3][4][5] Со создавањето на три нови региони во 2008 г., земјата добила 45 департмани.

Еве список на департманите во земјата, подредени по региони:

ДакарУреди

 
Департмани во регионот Дакар

ДиурбелУреди

 
Департмани во регионот Диурбел

ЗигиншорУреди

 
Департмани во регионот Зигиншор

КаолакУреди

 
Департмани во регионот Каолак

КафринУреди

КедугуУреди

КолдаУреди

 
Департмани во регионот Колда

ЛугаУреди

 
Департмани во регионот Луга

МатамУреди

 
Департмани во регионот Матам

СедиуУреди

Сен ЛујУреди

 
Департмани во регионот Сен Луј

ТамбакундаУреди

 
Департмани во регионот Тамбакунда

ТиесУреди

 
Департмани во регионот Тиес

ФатикУреди

 
Департмани во регионот Фатик

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Список на моментални службеници во управата - Сојуз на здруженијата на изборните единици на Сенегал (француски)
  2. Правилник за месните заедници, Закон бр. 96-06 од 22 март 1996 (француски)
  3. Департман Кунгел - Википедија на француски јазик (француски)
  4. Децентрализација — Кунгел прогласен за департман: Народот е сосема задоволен - Le Quotidien, 19 октомври 2006 (француски)
  5. Новиот префект, Усман Кан, е назначен за управник на Кунгел - Le Soleil, 26 април 2007 (француски)

Надворешни врскиУреди