Департмани во Колумбија

Колумбија е унитарна република составена од 32 департмани (шпански: departamentos) и еден престолнински округ (Distrito Capital). Секој департман има свој управник (gobernador) и собрание (Asamblea Departamental), чии членови имаат четиригодишен мандат и се бираат на општонародни избори. Управникот нема право на последователни мандати. Департманите како самоуправни единици имаат извесен степен на автономија.

Секој департман се дели на општини (municipios). На чело на општината стои градоначалник (alcalde), кој раководи со неа заедно со општинскиот совет (concejo municipal). Градоначалникот и советниците имаат четиригодишен мандат.

Престолнинскиот округ се состои од главниот град Богота, кој е делумно зависен од департманот Кундинамарка што го окружува.

Список на департмани уреди

 
Карта на департманите во Колумбија
Департман Админ. центар Површина (км²) Население Основан
-
Богота (Престолнински округ) - &100000000000015870000001.587 &100000000071179840000007.117.984 1538
01 Амазонас Летисија &10000000000109665000000109.665 &1000000000008036000000080.360 1991
02 Антиокија Меделјин &1000000000006361200000063.612 &100000000057504780000005.750.478 1826
03 Араука Араука &1000000000002381800000023.818 &10000000000282302000000282.302 1991
04 Атлантико Баранкилја &100000000000033880000003.388 &100000000023656630000002.365.663 1910
05 Боливар Картахена &1000000000002597800000025.978 &100000000022299670000002.229.967 1857
06 Бојака Тунха &1000000000002318900000023.189 &100000000014112390000001.411.239 1858
07 Калдас Манизалес &100000000000078880000007.888 &100000000011701870000001.170.187 1905
08 Какета Флоренсија &1000000000008896500000088.965 &10000000000463333000000463.333 1982
09 Касанаре Јопал &1000000000004464000000044.640 &10000000000325713000000325.713 1991
10 Каука Попајан &1000000000002930800000029.308 &100000000013630540000001.363.054 1857
11 Сесар Валједупар &1000000000002290500000022.905 &100000000010503030000001.050.303 1967
12 Чоко Кибдо &1000000000004653000000046.530 &10000000000413173000000413.173 1947
13 Кордоба Монтерија &1000000000002502000000025.020 &100000000013929050000001.392.905 1952
14 Кундинамарка Богота &1000000000002421000000024.210 *&100000000094675620000009.467.562 1857
15 Гвајнија Инирида &1000000000007223800000072.238 &1000000000004331400000043.314 1963
16 Гвавијаре Сан Хосе дел Гвавијаре   &1000000000005346000000053.460 &10000000000133236000000133.236 1991
17 Уила Нејва &1000000000001989000000019.890 &10000000000994218000000994.218 1905
18 Гвахира Риоача &1000000000002084800000020.848 &10000000000524619000000524.619 1965
19 Магдалена Санта Марта &1000000000002318800000023.188 &100000000014033180000001.403.318 1824
20 Мета Вилјависенсио &1000000000008563500000085.635 &10000000000771089000000771.089 1960
21 Нарињо Пасто &1000000000003326800000033.268 &100000000017751390000001.775.139 1904
22 Норте де Сантандер Кукута &1000000000002165800000021.658 &100000000014939320000001.493.932 1910
23 Пупумајо Мокоа &1000000000002488500000024.885 &10000000000378483000000378.483 1991
24 Киндио Арменија &100000000000018450000001.845 &10000000000613375000000613.375 1966
25 Рисаралда Перејра &100000000000041400000004.140 &100000000010243620000001.024.362 1966
26 Сан Андрес, Провиденсија и Санта Каталина   Сан Андрес &1000000000000005200000052 &1000000000008349100000083.491 1991
27 Сантандер Букараманга &1000000000003053700000030.537 &100000000020850840000002.085.084 1857
28 Сукре Синселехо &1000000000001091700000010.917 &10000000000868648000000868.648 1966
29 Толима Ибагве &1000000000002356200000023.562 &100000000013129720000001.312.972 1886
30 Валје дел Каука Кали &1000000000002214000000022.140 &100000000045246780000004.524.678 1910
31 Ваупес Миту &1000000000005413500000054.135 &1000000000003315200000033.152 1991
32 Вичада Пуерто Карењо &10000000000100242000000100.242 &1000000000009727600000097.276 1991
  • Во податоците за Кундинамарка е вклучен и главниот град Богота.

Поврзано уреди

Наводи уреди

Надворешни врски уреди

  • Список на управници на колумбиските департмани (француски)
  • „Департмани во Колумбија“. Statoids. (англиски) (англиски)