Департмани во Брегот на Слоновата Коска

Регионите на Брегот на Слоновата Коска се поделени на 81 департман (фр. départements).

Карта на департманите во Брегот на Слоновата Коска

Секој департман има своја управа која ја бира на избори и управник што ја претставува централната власт. Нивните надлежности се строго подвоени со закон и не се поклопуваат.[1]

Еве список на департманите во земјата, наведени по региони:

АњебиУреди

Бандамска ДолинаУреди

БафингУреди

ВородугуУреди

Горна СасандраУреди

ДангелеУреди

Долна СасандраУреди

ЕзераУреди

ЗанзанУреди

Јужна БандамаУреди

Јужно КомоеУреди

ЛагуниУреди

МарауеУреди

Нзи-КомоеУреди

Осумнаесет ПланиниУреди

СаваниУреди

Среден КавајиУреди

Средно КомоеУреди

ФромажеУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Loi n° 78-07 du 9 janvier 1978, portant institution de communes de plein exercice en Côte d'Ivoire, J.O. n° 9 du 23 février 1978, стр. 348

Надворешни врскиУреди