Густав I (Шведска)

(Пренасочено од Густав Васа)

Густав I, роден Густав Ериксон од благородничкото семејство Васа, а подоцна познат како Густав Васа (12 мај 1496[1] – 29 септември 1560 година), бил крал на Шведска од 1523 година до неговата смрт во 1560 година,[2] претходно самопризнат заштитник на Царството (Шеф на државата) од 1521 година, за време на тековната шведска војна за независност против кралот Кристијан II од Данска, Норвешка и Шведска. Густав почнал да го води бунтовничкото движење по Стокхолмската крвава бања, каде што неговиот татко бил погубен. Изборот на Густав за крал на 6 јуни 1523 година и неговиот триумфален влез во Стокхолм единаесет дена подоцна го означиле конечното отцепување на Шведска од Калмарската унија.[3]

Густав Васа
Густав Васа

Како крал, Густав се покажал како енергичен администратор со немилосрдна црта, не инфериорен во однос на неговиот претходник, брутално задушувајќи ги последователните востанија познати како Далекарлските бунтови (три во Даларна – кој некогаш бил првиот регион што го поддржувал неговото барање за тронот – едно во Вестергетланд и едно во Смоланд). Тој работел на зголемување на даноците и на реформација во Шведска, заменувајќи ги прерогативите на локалните земјопоседници, благородници и свештенството со централно назначени гувернери и бискупи. Неговото 37-годишно владеење, кое било најдолго од еден зрел шведски крал до тој датум (подоцна поминало на Густав V и Карл XVI Густав) доживело целосен прекин не само со данско-норвешката надмоќ, туку и со Римокатоличката црква, чии средства биле национализирани, со основање на Лутеранската црква во Шведска под негова лична контрола. Тој станал првиот вистински автократски домороден шведски суверен бирократ и бил вешт бирократ и пропагандист, со приказни за неговите главно фиктивни авантури за време на ослободителната борба сè уште широко распространети до ден-денес. Во 1544 година, тој ја укинал изборната монархија на средновековна Шведска и ја заменил со наследна монархија под Домот на Васа, која го држела шведскиот трон до 1654 година. Така, тројца од неговите синови, Ерик XIV, Јован III и Чарлс IX, сите го држеле кралството на различни точки.[4]

Густав I потоа бил прогласен како основач на модерна Шведска и „татко на нацијата“. Густав сакал да се споредува со Мојсеј, за кого верувал дека исто така го ослободил својот народ и основал суверена држава. Како личност, Густав бил познат по немилосрдните методи и лош темперамент, но и по наклонетоста кон музиката и имал одредена итра духовитост и способност да ги надмине и уништува своите противници. Тој го основал еден од сега најстарите оркестри на светот, Кралскиот дворски оркестар. Во извештаите за кралското домаќинство од 1526 година се спомнуваат дванаесет музичари, вклучувајќи дувачки свирачи и тимпанист, но не и е гудачи.[5] Кралскиот дворски оркестар е оркестар на Кралската шведска опера.[6][7]

Раниот живот уреди

Густав Ериксон, син на Сесилија Мансдотер Ека и Ерик Јохансон Васа, веројатно е роден во 1496 година. Раѓањето најверојатно се случило во замокот Ридбохолм, североисточно од Стокхолм, домот на таткото Ерик. Новороденчето го добило името Густав од дедото на Ерик, Густав Анундсон.[8]

Родителите на Ерик Јохансон биле Јохан Кристерсон и Биргита Густафсдотер од династиите Васа и Стур, соодветно, и двете династии од високо благородништво. Биргита Густафсдотер била сестра на Стен Стур Постариот, регент на Шведска, а нивната мајка била полусестра на шведскиот крал Чарлс VIII. Како роднина и сојузник на вујкото Стен Стур, Ерик ги наследил имотите на регентот во Упланд и Седерманланд кога вториот починал во 1503 година. Иако бил член на семејство со значителни имоти уште од детството, Густав Ериксон подоцна станал носител на имот од многу поголема димензија.[9]

Двата родители на Густав потекнуваат од Грегерс, вонбрачниот син на Биргер Јарл; Таткото на Густав потекнува од Грегерс преку неговата прабаба по мајка Маргарета Карлсдотер, додека мајката на Густав потекнува од него преку нејзиниот татко Магнус Карлсон Ека. Дополнително, Биргита Густафсдотер и Стен Стур (а следствено и Густав) потекнуваат од шведскиот крал Сверкер II преку внуката на кралот Сверкер, Бенедикте Сунесдотер (која била во брак со Свантеполк Кнутсон, син на војводата од Ревал).

Отпор против Данска уреди

Поддршка на партијата Стур уреди

Од крајот на 14 век, Шведска била дел од Калмарската унија со Данска и Норвешка. Данската доминација во овој сојуз повремено доведувала до востанија во Шведска. За време на детството на Густав, делови од шведското благородништво се обиделе да ја направат Шведска независна. Густав и неговиот татко Ерик ја поддржале партијата на Стен Стур Помладиот, регент на Шведска од 1512 година, и нејзината борба против данскиот крал Кристијан II. По битката кај Бренкирка во 1518 година, каде што трупите на Стен Стур ги победиле данските сили, било одлучено Стен Стур и кралот Кристијан да се сретнат во Остерханинг на преговори. За да ја гарантираат безбедноста на кралот, шведската страна испратила шест луѓе како заложници кои Данците ги држеле додека траеле преговорите. Сепак, Кристијан не се појавил на преговорите, го прекршил договорот со шведската страна и ги зел заложниците од бродовите што ги превезувале во Копенхаген. Шестте членови на киднапираниот заложник биле Хеминг Гад, Ларс Сигесон (Шпар), Јоран Сигесон (Шпар), Олоф Рајнинг, Бенгт Нилсон (Ферла) - и Густав Ериксон. Густав бил задржан во замокот Кало каде што бил третиран многу добро откако му ветил дека нема да се обиде да избега. Причината за овој нежен однос била надежта на кралот Кристијан да ги убеди шесте мажи да ја сменат страната и да се свртат против нивниот водач Стен Стур. Оваа стратегија била успешна и ја прифатиле петтемина,само Густав, останал лојален на партијата Стур.[10]

 
Кристијан II, главниот антагонист на Густав I

Во 1519 година, Густав Ериксон избегал од Кало. Тој побегнал во ханзеатскиот град Либек каде што пристигнал на 30 септември. Како успеал да побегне не е сигурно, но според малку веројатна приказна, тој се преправил во силеџија. За ова, Густав Ериксон ги добил прекарите „Кралот со опашка на бик“ и „Густав силеџијата“, нешто што навистина не му се допаѓало. Кога еден мечувалец се напил и на неговото височество му рекол; „Густав силеџијата“ во Калмар во 1547 година, мечувалецот бил убиен.[11]

Додека престојувал во Либек, Густав можел да слушне за случувањата во неговата родна Шведска. Додека бил таму, Кристијан II се мобилизирал да ја нападне Шведска во обид да ја преземе власта од Стен Стур и неговите поддржувачи. Во 1520 година, силите на кралот Кристијан триумфирале. Стен Стур умрел во март, но некои упоришта, вклучително и шведскиот главен град Стокхолм, сè уште можеле да ги издржат данските сили. Густав го напуштил Либек со брод и бил отавен на брегот јужно од Калмар на 31 мај.[12]

Се чини дека Густав останал во голема мера неактивен во текот на неговите први месеци на шведско тло. Според некои извори, Густав добил покана за крунисувањето на Кристијан. Ова требало да се случи во новозаземениот Стокхолм во ноември. И покрај тоа што кралот Кристијан им ветил амнестија на своите непријатели од партијата Стур, вклучувајќи го и Густав Ериксон, овој избрал да ја одбие поканата. Крунисувањето се одржало на 4 ноември и следеле денови на свечености во пријателски дух. Прославата траела неколку дена и замокот бил заклучен, а поранешните непријатели на кралот Кристијан биле затворени. Биле изнесени обвинувања против старите поддржувачи на Стен Стур во врска со ерес. Следниот ден биле објавени казните. За време на Стокхолмската крвава бања, близу 100 луѓе биле погубени на Стоторгет, меѓу кои и таткото на Густав Ериксон, Ерик Јохансон, и внукот, Јоаким Брахе. Самиот Густав во тоа време престојувал во Рафснас, блиску до замокот Грипшолм.[13]

 
Густав Ериксон им се обраќа на мажите од Даларна во Мора. Слика од Јохан Густаф Сандберг.

Во Даларна уреди

Густав Ериксон имал причини да се плаши за својот живот и го напуштил Рафснас. Тој отпатувал во провинцијата Даларна, во тогашна северозападна Шведска. Она што се случило таму е опишано во хрониката на Педер Сварт'с, која се опишува како силно пристрасна херојска приказна за Густав Ериксон. Даларните авантури на Густав кои се опишани како приказни се дел од културното националното наследство на Шведска, затоа не можат да се потврдат на задоволителен начин. Се претпоставува дека тој се обидел да собере трупи меѓу селанството во покраината, но првично со мал успех. Гонет од луѓе лојални на кралот Кристијан и не успевајќи да создаде војска за да го предизвика кралот, Густав Ериксон немал друга алтернатива освен да побегне во Норвешка. Додека тој патувал од Мора преку Лима до Норвешка, луѓето кои претходно го одбиле повикот на Густав за поддршка против кралот се премислиле. Претставниците на таа група го фатиле Густав пред да стигне во Норвешка и го убедиле да ги следи назад до Мора. Одењето на Густав Ериксон кон Норвешка и назад ја создало позадината на познатата трка во крос-кантри скијање Васалопет.[14]

Шведската ослободителна војна уреди

Густав Ериксон бил назначен за капетан. Бунтовничката сила што ја предводел се зголемила. Во февруари 1521 година се состоела од 400 луѓе, главно од областа околу езерото Силјан. Првиот голем судир во Распуштањето на Калмарската унија што започнал, се случил на ферибот на Брунбак во април, каде што бунтовничката војска ја поразила војската лојална на кралот. Ограбувањето на градот Вестерoс и со него контролирањето на важни рудници за бакар и сребро му дале на Густав Васа ресурси и приврзаници кои се собрале кај него. Други делови на Шведска, на пример Јеталанд провинциите на Смоланд и Eстерјетланд, исто така, имале бунтови. Водечките благородници на Јеталанд им се придружиле на силите на Густав Ериксон и, во Вадстена во август, го прогласиле Густав за регент на Шведска.[15]

Изборот на Густав Ериксон за регент принудил многу шведски благородници, кои досега му останале лојални на кралот Кристијан, да ја сменат страната. Некои благородници, сè уште лојални на кралот, избрале да ја напуштат Шведска, додека други биле убиени. Како резултат на тоа, шведскиот совет за тајност загубил стари членови кои биле заменети со поддржувачи на Густав Ериксон. Повеќето утврдени градови и замоци биле освоени од бунтовниците на Густав, но упориштата со најдобра одбрана, вклучувајќи го и Стокхолм, сè уште биле под контрола на Данска. Во 1522 година, по преговорите меѓу луѓето на Густав Ериксон и Либек, градот Ханза се приклучил на војната против Данска. Зимата 1523 година здружени сили ги нападнале данските и норвешките области Сканија, Халанд, Блекинге и Бохуслан. Во текот на оваа зима, Кристијан II бил соборен и заменет со Фридрих I. Новиот крал отворено го презел шведскиот престол и се надевал дека Либек ќе ги напушти шведските бунтовници. Германскиот град, претпочитајќи независна Шведска наместо силна Калмарска унија во која доминира Данска, ја искористил ситуацијата и извршил притисок врз бунтовниците. Градот сакал привилегии за идната трговија, како и гаранции за заемите што им ги дале на бунтовниците. Приватниот совет и Густав Ериксон знаеле дека поддршката од Либек е апсолутно клучна. Како одговор, советот одлучил да го назначи Густав Ериксон за крал.[16]

 
Рогеборген во Штронгнос бил централна локација за време на настаните кога Густав Ериксон бил избран за крал на Шведска.

Свечениот избор на регентот Густав Ериксон за крал на Шведска се одржал кога водечките луѓе на Шведска се собрале во Штронгнос во јуни 1523 година.[17] Кога советниците на Шведска го избрале Густав за крал, тој се сретнал со двајцата советници од Либек кои го посетиле. Германските претставници без двоумење го поддржале назначувањето и го прогласиле за божји чин. Густав изјавил дека морал да се поклони на она што било опишано како Божја волја. На состанокот со Советот на тајните, Густав Ериксон ја објавил својата одлука да прифати. На следната церемонија, предводена од ѓаконот од Странгнас, Лаурентиус Андреа, Густав се заколнал на кралската заклетва. Следниот ден, бискупите и свештениците му се придружиле на Густав во Рогеборген каде Лаурентиј Андреа ја подигнал светата тајна над клекнатиот Густав Ериксон. Придружуван од советниците на Либек, Густав Ериксон бил донесен во катедралата Странгнас каде кралот седнал во хорот со шведските советници од едната страна и претставниците на Либек од другата страна. По химната „Вие богови““, Лаурентиус Андреа го прогласил Густав Ериксон за крал на Шведска. Тој, сепак, сè уште не бил крунисан. Во 1983 година, во спомен на изборот на Густав за шведски крал на 6 јуни, тој датум бил прогласен за национален ден на Шведска.[18]

 
Влегувањето на шведскиот крал Густав Васа во Стокхолм, 1523 година, од Карл Ларсон.

Заземањето на Стокхолм уреди

Набргу по настаните од 1523 година во Штронгнос, патентните писма биле издадени во Либек и неговите сојузнички ханзеатски градови, кои сега биле ослободени од патарините кога тргувале со Шведска. Договорот, осмислен од преговарачите на Либек, бил склучен со данските бранители во Стокхолм. На 17 јуни бунтовниците можеле да влезат во главниот град. На средината на летото, големиот влез на кралот Густав бил уреден во Седерпорт, јужната порта на Стокхолм. Следеле прослави, вклучително и маса на благодарност во Сторкикан (исто така позната како Стокхолмска катедрала) предводена од Педер Јакобсон. Густав сега можел да се смести во палатата Три круни.[19]

Крај на војната уреди

Извршителите, лојални на стариот крал Кристијан, сè уште држеле замоци во Финска, дел од Шведска во тоа време. Во текот на летото и есента 1523 година сите се предале.[20] Следната година, на 24 август 1524 година, Густав пристигнал во Малме со цел да се договори со Данска-Норвешка и нејзиниот крал Фредерик. Договорот во Малме имал и позитивни и негативни страни, од перспектива на кралот Густав. Договорот значел дека Данска-Норвешка ја признаваат независноста на Шведска. Сепак, надежите што ги имал Густав за освојување на други провинции (Готланд и Блекинге) биле уништени. Договорот го означил крајот на шведската ослободителна војна.[21]

Реформацијата уреди

 
Пресек – кованица – издадена од Густав I во 1521 или 1522 година. Од едната страна, биста на човек во оклоп. Од друга страна, круни и стрели, со натпис: ERI[KS]SO[N]

Откако Густав ја презел власта, претходниот архиепископ Густав Троле, кој во тоа време ја извршувал функцијата на еден вид канцелар, бил протеран од земјата. Густав испратил порака до папата Климент VII барајќи то да го прифати новиот архиепископ избран од самиот Густав: Јоханес Магнус.

Папата ја вратил својата одлука барајќи да се укине незаконското протерување на архиепископот Густав Троле и архиепископот да биде вратен на функцијата. Овде далечната географска локација на Шведска се покажала дека има забележливо влијание - бидејќи поранешниот архиепископ бил во сојуз со Кристијан, или барем се сметало дека било така и сојузник во современиот Стокхолм, а неговото враќање на местото би било речиси невозможно за Густав.

Кралот му кажал на Папата за неможноста на барањето и за можните резултати доколку Папата опстојува, но – во добро или во лошо – Папата сепак опстојал и одбил да ги прифати кралските предлози на архиепископите. Во тоа време, случајно и од различни причини, имало и четири други незафатени бискупски места, каде што кралот му давал предлози на папата за кандидатите, но Папата прифатил само еден од кандидатите. Бидејќи папата одбил да отстапи по прашањето за Густав Троле, кралот, под влијание на лутеранскиот научник Олаус Петри, во 1531 година презел обврска да назначи уште еден архиепископ, имено братот на Олаус, Лауренциј Петри. Со овој кралски чин Папата изгубил секакво влијание врз Шведската црква.

Во 1520-ти, браќата Петри воделе кампања за воведување на лутеранството. Во деценијата имало многу настани кои можеле да се означат како постепено воведување на протестантизмот, на пример бракот на Олаус Петри – посветен свештеник – и неколку текстови објавени од него, во кои се залагаат лутеранските догми. Во 1526 година бил објавен и превод на Новиот завет. По реформацијата, бил објавен целосен превод во 1540–41 година, наречен Библија на Густав Васа. Меѓутоа, познавањето на грчкиот и хебрејскиот јазик кај шведските свештеници не било доволно за превод од оригиналните извори; наместо тоа, делото го следело германскиот превод на Мартин Лутер во 1534 година.

Разделувањето на Густав I со Католичката црква е практично истовремено со тоа што Хенри VIII го правел истото во Англија; Двајцата кралеви постапувале по сличен образец, т.е. продолжена конфронтација со папата која кулминирала со тоа што кралот одлучил да ги преземе сопствените одлуки независно од Рим.

Понатамошно владеење уреди

 
Густав, врежан од Мартин Рота

Густав наишол на отпор од некои области во земјата. Луѓето од Даларна се побуниле трипати во првите десет години од владеењето на Густав, бидејќи сметале дека кралот бил премногу суров кон сите што ги сметал за поддржувачи на Данците, и затоа што негодуваат за неговото воведување на протестантизмот. Многумина од оние кои му помогнале на Густав во неговата војна против Данците се вклучиле во овие бунтови и неколку од нив платиле за тоа,со своите животи.

Селаните во Смоланд се побуниле во 1542 година, поттикнати од поплаките за даноците, црковните реформи и конфискацијата на црковните ѕвона и одежди. Неколку месеци ова востание му предизвикувало на Густав тешкотии во густите шуми. Кралот испратил писмо до жителите на провинцијата Даларна, барајќи да достават писма до секоја шведска провинција, во која се наведува дека го поддржуваат кралот со нивните трупи и ја повикува секоја друга провинција да го стори истото. Густав ги добил своите трупи, со чија помош - а не и најмалку важно, со платени германски платеници - успеал да ги победи бунтовниците во пролетта 1543 година.

Водачот на бунтовниците, Нилс Даке, традиционално се смета за предавник на Шведска. Неговите сопствени писма и прогласи до соселаните се фокусирале на задушувањето на римокатоличките обичаи на побожност, барањата на кралот да се топат црковните ѕвона и црковните плочи за пари и општото незадоволство од автократските мерки на Густав, а писмата на кралот укажуваат дека Даке имал значителен воен успех неколку месеци. Историските записи наведуваат дека Нилс бил сериозно ранет за време на една битка, имајќи рани од куршуми на двете нозе; ако ова е вистина, неговото преживување можеби е изненадувачко со оглед на современите медицински техники. Некои извори наведуваат дека Нилс бил погубен со черечење;[22] други дека бил доведен во состојба на одметник откако се опоравил од раните и бил убиен додека се обидувал да побегне низ шумата на границата помеѓу Смоланд и потоа данскиот Блекинге. Се вели дека деловите од неговото тело биле изложени низ Шведска како предупредување за другите потенцијални бунтовници; ова е неизвесно иако неговата глава најверојатно била поставена на столб во Калмар. Современата шведска наука ги ублажила критиките кон Нилс Даке, понекогаш правејќи го херој во лик на Робин Худ, особено во Смоланд.

Тешкотиите со продолжувањето на Црквата го вознемириле и Густав Васа. Во 1540-тите тој наметнува смртни казни и на браќата Петри, како и на неговиот поранешен канцелар Лаурентиус Андреа. Сепак, на сите им било дадено амнестија, откако поминале неколку месеци во затвор. Во 1554–1557 година, тој водел неубедлива војна против Иван Грозни од Русија.

Крај на владеењето уреди

 
Гробниот споменик на кралот Густав и неговите први две кралици над нивната крипта во катедралата во Упсала
 
Густав Ериксон Васа во старост

Кон крајот на 1550 -тите, здравјето на Густав опаднало. Кога неговиот гроб бил отворен во 1945 година, прегледот на неговиот труп открил дека имал хронични инфекции на ногата и во вилицата.

 
Густав Ериксон Васа в. 1500

Тој одржал таканаречен „последен говор“ во 1560 година на канцеларите, неговите деца и други благородници, при што ги охрабрил да останат обединети. На 29 септември 1560 година, Густав починал и бил погребан (заедно со трите негови сопруги, додека само две се врежани) во катедралата во Упсала.

Наследство уреди

 
Слика на кралот Густав I на ѕидот на Стокхолмската палата .

Во Шведска, се смета дека Густав Васа е рангиран меѓу најголемите кралеви во земјата, веројатно дури и најзначајниот владетел во шведската историја. Откако ја завршил странската доминација над Шведска, ја централизирал и ја организира владата, ги прекинал верските врски со Рим, ја основал Шведската црква и ја основал наследната монархија на Шведска, Густав Васа има место со голема важност во шведската историја и е централен лик во шведските националистички наративи. Тој често е опишан и како основач на модерната шведска држава, ако не и на нацијата како таква. Сепак, историчарите ги забележале честопати и бруталните методи со кои тој владел, и неговото наследство, иако било јасно дека се е од голема и трајна важност, не морало да се гледаат исклучиво позитивните работи.

Многу детали од историскиот запис на Густав Васа се спорни. Во шведската историја од 19 век се развил фолклор во кој Густав се претпоставувал дека имал многу авантури кога ја ослободил Шведска од Данците. Денес, повеќето од овие приказни се сметаат дека немаат друга основа освен легенда и вешта пропаганда од самиот Густав за време на неговото време. Една таква приказна вели дека тој престојувал на фармата на близок пријател за да се одмори еден ден за време на неговото бегство од данската војска. Додека се греел во заедничката соба, данските војници добиле известување од една од фармите дека Густав се наоѓа во куќата на фармата на неговиот сопственик. Данските војници упаднале во куќата на фармата и почнале да бараат во заедничката соба некој што ќе одговара на описот на Густав. Кога еден од војниците се приближил да го провери Густав Васа, газдарицата наеднаш извадила лопата за фурната и почнала да го удира Густав и го искарала како „мрзлив фармер“ и му наредила да излезе и да работи. На данскиот војник му било забавно и не сфатил дека овој „мрзлив фармер“ е всушност самиот Густав Васа кој успеал да се измолкне од опасност и да ја избегне смртта. Постојат многу други приказни за блиските средби на Густав со смртта, но прашање е дали некоја од неговите авантури навистина се случила или била драматизирана од самиот Густав; без разлика дали се случиле или не, неговите авантури се раскажуваат до ден денес во Шведска.

Споменот на Густав бил многу почестен, што резултирало со извезени историски книги, комеморативни монети и годишниот скијачки настан Васалопет (најголемиот скијачки настан во светот со 15.000 учесници). Градот Васа во Финска го добил името по кралската куќа на Васа во 1606 година. Драматурзите и либретистите од 18 век ја користеле неговата биографија како извор за некои од нивните дела, вклучително и Густав Васа од 1739 година од Хенри Брук (првата драма забранета со лиценциран Закон од 1737 година, поради верувањето на Роберт Волпол дека негативецот на претставата го претставувал него) и Густав првиот крал на Шведска од 1770 година. Името Густав Васа, исто така, го добил Олауда Екиано, истакнат црнец британски аболиционист.[се бара извор]

Густав порано бил прикажан на банкнотата од 1000 круни, сè додека не бил заменет од Даг Хамарскјелд во јуни 2016 година.[23] Некои го сметале Густав како човек гладен за моќ кој сакал да контролира сè: Црквата, економијата, армијата и сите надворешни работи. Но, правејќи го ова, тој, исто така, успеал да ја обедини Шведска, земја која претходно немала стандардизиран јазик и каде поединечни провинции имале силна регионална моќ. Тој, исто така, ги поставил темелите за професионалната армија на Шведска која требало да ја направи Шведска регионална суперсила во 17 век.

Галерија уреди

Густав Васа имал серија слики направени за време на неговото владеење. Оригиналите се изгубени, но останале репродукции од акварел од непознат датум. Овие слики ги прикажуваат триумфите на Густав, покажувајќи го она што самиот Густав сметал дека е важно да се прикаже.

Семејство уреди

Првата сопруга на Густав била Катерина Саксо-Лауенбург (1513–1535), со која се оженил на 24 септември 1531 година. Имале син:

 • Ерик XIV (1533–1577), војвода од Калмар

На 1 октомври 1536 година, тој се оженил со својата втора сопруга, Маргарета Лејонхуфвуд (1514–1551). Нивни деца биле:

 • Јован III (1537–1592), војвода од Финска
 • Катарина (1539-1610), сопруга на Езард II, гроф од Остфриланд. Баба на Ана Марија од Остфризланд и прабаба на Адолф Фредерик II, војвода од Мекленбург-Стрелиц.
 • Сесилија (1540–1627), сопруга на Кристофер II, Маркграв од Баден-Родемахерн
 • Магнус (1542–1595), војвода од Естерјетланд
 • Карл (1544)
 • Ана (1545–1610), сопруга на Џорџ Јован I, грофот Палатин од Велденц
 • Стен (1546-1547)
 • Софија (1547–1611), сопруга на војводата Магнус II од Саксо-Лауенбург
 • Елизабет (1549–1598), сопруга на Кристофер, војвода од Мекленбург-Гадебуш
 • Карл IX (1550–1611), војвода од Седерманланд

Во замокот Вадстена на 22 август 1552 година, тој се оженил со својата трета сопруга, Катарина Стенбок (1535–1621).

Други извори уреди

  • Åberg, Alf (1996) Gustav Vasa 500 år / The official anniversary book (Stockholm: Norstedts) ISBN 978-9119611628
  • Larsson, Lars-Olof (2005) Gustav Vasa – Landsfader eller tyrann? (Stockholm: Prima) ISBN 978-9151839042
  • Nieritz, Gustav (2018) Gustavus Vasa, or King and Peasant: With a Historic Sketch and Notes (Forgotten Books ) ISBN 978-0656337927
  • Roberts, Michael (1968) The Early Vasas: A History of Sweden 1523–1611 (Cambridge University Press) ISBN 978-0521311823
  • Watson, Paul Barron (2011) The Swedish Revolution under Gustavus Vasa (British Library, historical print editions) ISBN 978-1241540043

Наводи уреди

 1. Gustav's gravestone gives his year of birth as 1485, and according to his son Charles IX he had been born in 1488. His nephew Per Brahe gives 1495 as Gustav's year of birth, and historian Erik Göransson Tegel the year 1490. Brahe and Tegel agree that Gustav was born on Ascension Thursday, 12 May, and these days coincided in 1491 and 1496.
 2. „Sweden“. World Statesmen. Посетено на 19 January 2015.
 3. Anastacia Sampson. „Swedish Monarchy – Gustav Vasa“. sweden.org.za. Архивирано од изворникот на 2018-08-14. Посетено на August 1, 2018.
 4. Magne Njåstad. „Gustav 1 Vasa“. Store norske leksikon. Посетено на August 1, 2018.
 5. Gunilla Petersén, "From the History of the Royal Court Orchestra 1526–2007 Архивирано на 30 септември 2008 г."
 6. „Gustav Vasa - Uppslagsverk - NE.se“.
 7. Brev av Gustav Vasa (Letters of Gustav Vasa) edited by Nils Edén, Norstedts, Stockholm, 1917
 8. Larsson 2005, p. 21.
 9. Larsson 2005, pp. 25ff.
 10. Larsson 2005, pp. 38ff.
 11. Larsson 2005, p. 42.
 12. Larsson 2005, pp. 43–45.
 13. Larsson 2005, pp. 45ff.
 14. Larsson 2005, pp. 52ff.
 15. Larsson 2005, pp. 59ff.
 16. Larsson 2005, pp. 67ff.
 17. Peterson, Gary Dean (1 January 2007). Warrior Kings of Sweden: The Rise of an Empire in the Sixteenth and Seventeenth Centuries. McFarland. стр. 31–. ISBN 978-0-7864-2873-1. Посетено на 6 July 2013.
 18. Larsson 2005, pp. 74ff.
 19. Larsson 2005, pp. 76ff.
 20. Larsson 2005, p. 98.
 21. Larsson 2005, p. 108.
 22. Dackeland/Gustav Vasa – Landsfader eller tyrann? by Lars-Olof Larsson.
 23. http://www.riksbank.se/sv/Sedlar--mynt/Sedlar/Nya-sedlar/1000-kronorssedel/ Архивирано на 15 јануари 2018 г. The Official Swedish National Bank entry on the new 1000 SEK note