Национален ден на Шведска

Националниот ден на Шведска е национален празник кој се одбележува секоја година во Шведска на 6 јуни. Пред 1983 година, денот се прославувал како Ден на шведското знаме. Во тоа време, денот бил прогласен за Шведски национален ден од парламентот на Шведска.[1]

ИсторијаУреди

 
Кралот Карл XVI Густав и Кралицата Силвија во Скансен во 2009 година

Традицијата на прославување на овој датум започнала во 1916 година на Олимпискиот стадион во Стокхолм, во чест на изборот на кралот Густав Васа во 1523 година, бидејќи тоа се сметало за основа на модерна Шведска . Некои ја доведуваат во прашање валидноста на овој како државен празник, бидејќи тој се празнуваше како празник дури децении подоцна. Како и да е, овој настан го означува крајот на Калмарската унија, управувана од Данска, така што во извесна смисла е одбележување на шведската независност, иако настанот се случил толку одамна што тој нема толку силно присуство во општествената свест како што има. на пример, Денот на норвешкиот устав, Седумнаесетти мај.[2]

Во 2005 година, тој станал официјален шведски државен празник, заменувајќи го понеделникот. Оваа промена довела до помалку слободни денови од работа (повеќе работни денови) бидејќи 6-ти јуни периодично ќе паѓа за време на викендот, за разлика од понеделникот, кој секогаш се славел во понеделник. Меѓу поновите традиции што се појавиле откако Националниот ден стана црвен ден е поканата од кралот до јавноста да посетува големи делови од Стокхолмската палата цел ден без вообичаените такси за влез. [3]

ГалеријаУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. „Sveriges nationaldag“. nordiskamuseet.se. 26 February 2013. Посетено на 1 March 2020.
  2. Klara Bové, Henrik Ekengren Oscarsson. „Fler firar den svenska nationaldagen“ (PDF). SOM-institutet. Архивирано од изворникот (PDF) на 2018-12-03. Посетено на 1 March 2020.
  3. Bové, Klara and Ekengren Oscarsson, Henrik, "Fler firar den svenska nationaldagen" in Larmar och gör sig till : SOM-undersökningen 2016 (PDF). SOM-institutet. 28 June 2017. ISBN 978-91-89673-39-7. Архивирано од изворникот (PDF) на 2018-12-03. Посетено на 15 December 2017. "Mellan 2011 och 2016 ökade andelen som firar nationaldagen från 25 till 31 procent."