Жичени инструменти

Жичени инструментимузички инструменти кои користат жици за да произведат звук.

Бројни жичани инструменти

Тргачки инструментиУреди

Гудачки инструментиУреди

Предци на денешните гудачки инструментиУреди

Народни гудалаУреди

Ударни жичени инструментиУреди