Список на градови во Црна Гора

список на статии на Викимедија
(Пренасочено од Градови во Црна Гора)

Ова е список на градови во Црна Гора во кој се вклучени сите населби од градски тип, што имаат најмалку 2.000 жители. Сите наведени населби ги исполнуваат барањата за статус на град на црногорското Биро за статистика, кои вклучуваат густина на населението, процент од населението вработено во земјоделство и услуги, инфраструктура итн. Ова им овозможува на населбите, кои всушност според населението се помали од некои села да се нарекуваат градови. Најголем град во Црна Гора е главниот град Подгорица во кој живее 35,6% од градското[1], односно 27,5% од вкупното население во земјата.

Подгорица
Никшиќ
Плевља
Цетиње
Бар
Херцег Нови

Во Црна Гора има 21 општина со 40 урбани и 1216 селски населби.[2]

Реден број Град Попис 2003 Општина Грб
1 Подгорица 136,473 Подгорица
2 Никшиќ 58,212 Никшиќ
3 Плевља 21,377 Плевља
4 Биело Поле 15,883 Биело Поле
5 Цетиње 15,137 Цетиње
6 Бар 13,719 Бар
7 Херцег Нови 12,739 Херцег Нови
8 Беране 11,776 Беране
9 Будва 10,918 Будва
10 Улцињ 10,828 Улцињ
11 Рожае 9,567 Рожае
12 Тиват 9,467 Тиват
13 Доброта 8,169 Котор
14 Котор 5,341 Котор
15 Даниловград 5,208 Даниловград
16 Мојковац 4,120 Мојковац
17 Шкаљари 4,002 Котор
18 Тузи 3,789 Подгорица
19 Игало 3,754 Херцег Нови
20 Биела 3,748 Херцег Нови
21 Плав 3,615 Плав
22 Буртаиши 3,013 Бар
23 Колашин 2,989 Колашин
24 Ибарац 2,877 Рожае
25 Голубовци 2,869 Подгорица
26 Ресник 2,739 Биело Поле
27 Недакуси 2,308 Биело Поле
28 Шушањ 2,212 Бар
29 Рисан 2,083 Котор
30 Озриниќи 2,024 Никшиќ

Наводи уреди

  1. Rast gradskog stanovništva, DAN - dnevne novine
  2. Odrzivi gradovi u Crnoj Gori, Miroslav Doderović, Zdravko Ivanović