Општини во Црна Гора

Црна Гора е поделена на 23 општини и два вонопштински градаПодгорица и Цетиње.

Карта на општините во Црна Гора

Општините се здружени во Заедница на општините на Црна Гора.[1]

Бр. Грб Општина Површина Население Густина Мнозински народ (2011) Мнозински јазик Мнозинска вера
км² ранг вкупно ранг жит/км²
1
Андриевица 283 17 4.585 20 18 Срби (61,86%) српски православна
2
Бар 598 8 42.048 4 70 Црногорци (46,50%) црногорски православна
3
Беране 544 10 31.874 7 52 Срби (42,96%) српски православна
4
Биело Поле 924 4 42.191 3 50 Срби (35,96%) српски православна
5
Будва 122 23 22,061 11 157 Црногорци (48,19%) српски православна
6 Гусиње 486 12 13,108 15 27 Бошњаци (70.95%) босански ислам
7
Даниловград 501 11 18.472 12 37 Црногорци (64,19%) српски православна
8 Жабљак 445 13 3.569 19 8 Црногорци (50,43%) српски православна
9
Колашин 897 6 8.380 17 9 Црногорци (57,42%) српски православна
10
Котор 335 16 22.601 9 67 Црногорци (48,88%) српски православна
11
Мојковац 367 15 8.622 16 23 Црногорци (59,12%) српски православна
12
Никшиќ 2.065 1 72.443 2 35 Црногорци (63,70%) српски православна
13 Петњица 173 20 5,665 18 34 Бошњаци (77,53%) босански ислам
14
Плав 486 12 13.108 15 27 Бошњаци (51,90%) босански ислам
15
Плевља 1,346 3 30.786 7 23 Срби (57,07%) српски православна
16
Плужине 854 7 3.246 20 4 Срби (65,65%) српски православна
17
Подгорица 1.399 2 185.937 1 133 Црногорци (57,35%) црногорски православна
18
Рожае 432 14 22.964 8 53 Бошњаци (83,91%) босански ислам
19
Тиват 46 21 14.031 14 305 Црногорци (33,25%) српски православна
20
Улцињ 255 18 19.921 10 78 Албанци (70,66%) албански ислам
21
Херцег Нови 235 19 30.864 6 131 Срби (48,89%) српски православна
22
Цетиње 899 5 16.657 13 19 Црногорци (90,54%) црногорски православна
23
Шавник 553 10 2.070 21 4 Црногорци (53,82%) српски православна

Наводи уреди

  1. http://www.uom.co.me/ Заедница на општините на Црна Гора

Поврзано уреди