Волшебниот рид

Волшебниот рид (германски: Der Zauberberg) е роман на германскиот писател Томас Ман од 1924 година.

СодржинаУреди

Осврт кон романотУреди

„Волшебниот рид“ го означува почетокот на вториот период од творештвото на Ман. Тој започнал да работи на романот уште во 1912 година, но во работата го прекинала Првата светска војна. На почетокот, Ман имал намера да напише расказ за Давос, но потоа делото го проширил во роман, напишан во традицијата на германскиот воспитен роман, но со широк, европски план. И во ова дело е прикажана сликата на Европа пред Првата светска војна, слика на општество во криза, растргнато од спротивни идеологии.[1]

НаводиУреди

  1. Miloš Đorđević, „Novele Tomasa Mana“, во: Tomas Man, Tonio Kreger - Smrt u Veneciji. Beograd: Rad, 1963, стр. 138.