Офицер е член на воените сили или на друга униформирана служба (на пример, полиција) кој има наредбодавна положба.

Офицери на британската армија се подготвуваат за воена мисија во Авганистан

Застапеност

уреди
 
Офицер на индонезиската војска на свечена парада

Процентуалното учество на офицерите во воените сили е различно од земја до земја. На пример, во 2013 година, офицерите учествувале со 17% во британските воени сили[1] и 13,7% во француската армија.[2] Во 2012 година, 18% од германските воени сили биле офицери[3] и 17,2% од воените сили на САД.[4]

Меѓутоа, во минатото, офицерите биле значително помалубројни. Така, за време на Првата светска војна, помалку од 5% од британските воени сили биле офицери. На почетокот на XX век, само шпанската армија имала големо учество на офицерите од 12,5%.

Офицерски чинови

уреди

Офицерите како тема во уметноста и во популарната култура

уреди

Офицерите како тема во книжевноста

уреди

Офицерите како тема во филмот

уреди

Офицерите како тема во музиката

уреди
 • „Храбриот капетан“ (англиски: Brave Captain) — песна на американската рок-група fIREHOSE од 1986 година.[13]

Наводи

уреди
 1. „UK Armed Forces Annual Personnel Report“ (PDF). Ministry of Defence. 1 April 2013. Посетено на 25 December 2015.
 2. „Défense : Jean-Yves Le Drian supprime 580 postes d'officiers de l'armée française en 2013“. Latribune.fr. Посетено на 2017-08-20.
 3. Pike, John. „Germany - Military Personnel“. Globalsecurity.org. Посетено на 2017-08-20.
 4. „2012 Demographics Report“ (PDF). Militaryonesource.mil. Посетено на 2017-08-20.
 5. „General“, во: Riunosuke Akutagava, Rašomon. Beograd: Plavi krug; Zemun: Neven, 2003, стр. 159-166.
 6. Viljem Batler Jejts, Kula. Beograd: Beogradski izdavačko-grafički zavod, 1978, стр. 92-96.
 7. Славко Јаневски, Како така? Зошто така? Сè да знае светов сакал! (Песните за деца). Скопје: Темплум, 2014, стр. 75.
 8. Italo Kalvino, Pre nego što kažeš „halo“. Beograd: Rad, 2001, стр. 41-46.
 9. Gabrijel Garsija Markes, Pukovniku nema ko da piše. Beograd: Sezam Book, 2012.
 10. Миливоје Јовановић, „Песник Борис Пастернак“, во: Борис Леонидович Пастернак, Песме и поеме. Нови Сад: Orpheus, 2011, стр. IV.
 11. IMDb, An Officer and a Gentleman (1982) (пристапено на 4.3.2018)
 12. IMDb, Oficir s ruzom (1987) (пристапено на 4.3.2018)
 13. Discogs, fIREHOSE – Ragin', Full-On (пристапено на 4.12.2021)