Санаториум (од лат. sano - лечи) е медицинска установа за згрижување на пациенти со долготрајни болести, најчесто колера или туберколоза. Лечењето се врши најмногу со природни (минерални води, термални води, озон, радон, минерални соли итн) и физиотерапевтски средства и диети. Бројот на санаториумите за туберколоза се зголемил во почетокот на XX век.[1][2]

Еден од преостанатите бедеми на Санаториумот Грунвалд (сега Соколовско, Полска)

НаводиУреди