Буденброкови

Буденброкови (германски: Buddenbrooks) е роман на германскиот писател Томас Ман од 1901 година.

Прво издание (два тома)

СодржинаУреди

Осврт кон романотУреди

„Буденброкови“ е роман за пропаѓањето на едно старо граѓанско семејство. Веднаш по неговото објавување, германската и европската публика се препознала себеси во романот, така што делото му донело голема слава на Ман.[1]

НаводиУреди

  1. Miloš Đorđević, „Novele Tomasa Mana“, во: Tomas Man, Tonio Kreger - Smrt u Veneciji. Beograd: Rad, 1963, стр. 135.