Венера е римска божица на пролетта и заштитничка на градините, а подоцна и божица на убавината, љубовта и животот. Таа се родила на Кипар, од морска пена.[1] Венера била сопруга на богот Вулкан и мајка на Купидон (Амур). Таа го изневерила Вулкан со Марс и со Адонис, Анхиз. Согласно митот, од љубовната врска со тројанецот Анхиз, Венера го родила јунакот Енеј.

Милоска Венера (реплика, Народна Галерија на Словенија).
Астролошкиот симбол на Венера.

Култот на Венера

уреди

На божицата Венера ѝ била посветено растението мирта.[2]

Во другите митологии

уреди

Венера во уметноста и во популарната култура

уреди

Венера, како симбол на убавината, често се јавува како инспирација и тема во уметноста и во популарната култура.

Венера како мотив во книжевноста

уреди

Венера како мотив во музиката

уреди
 • „Венера како момче“ (англиски: Venus As A Boy) — песна на исландската поп-музичарка Бјорк (Björk) од 1993 година.[8]
 • „Венера во крзно“ (англиски: Venus in Furs) — песна на американската рок-група „Велвет андергаунд“ (Velvet Underground) од 1966 година.[9]
 • „Милоската Венера“ (англиски: Venus de Milo) — џез-композиција на Џери Малиган (Gerry Mulligan) од 1949 година.[10]
 • „Милоска Венера“ (англиски: Venus De Milo) — песна на американскиот поп-музичар Принс (Prince) од 1986 година.[11]
 • „Венера“ (англиски: Venus ) — песна на американската рок-група „Телевижн“ (Television) од 1977 година.[12]

Наводи

уреди
 1. „Objašnenja“, во: Rimska lirika. Beograd: Rad, 1964, стр. 106.
 2. „Objašnjenja“, во: Rimska lirika. Beograd: Rad, 1964, стр. 107.
 3. Riba, patka, vodozemac: Priče o životinjama (Priredila Ljubica Arsić). Beograd: Laguna, 2014, стр. 31.
 4. Alphonse Daudet, Pisma iz mog mlina. Zagreb: Znanje, 1986, стр. 16.
 5. „Izabrana bibliografija Jaroslava Sajferta“ во: Jaroslav Sajfert, Stub kuge. Beograd: Mali vrt, 2014, стр. 93-94.
 6. Charles Baudelaire, Spleen Pariza. Zgreb: Mladost, 1952, стр. 21-22.
 7. Dušan Milačić, „Beleška o piscu“ во: Prosper Merime, Kolomba. Beograd: Rad, 1963, стр. 139.
 8. Discogs, Björk ‎– Debut (пристапено на 10.8.2020)
 9. YouTube, velvet underground - venus in furs (пристапено на 19.9.2019)
 10. Miles Davis, Birth of the Cool. Capitol Jazz, CDP 7 92862 2, 1989.
 11. DISCOGS, Prince And The Revolution ‎– Parade (пристапено на 18.3.2018)
 12. DISCOGS, Television – Marquee Moon (пристапено на 17.5.2021)