Министер за одбрана на Македонија

Министер за одбрана на Македонија — прв човек на министерството за одбрана на Република Македонија. Прв министер бил Ристо Дамјановски, а актуелен министер е Владо Мисајловски. Владо Поповски и Владо Бучковски служеле во два мандати. Најкратко служел Гоцевски, а најдолго Поповски. Следува список на досегашни министри за одбрана на Република Македонија:

Министер за одбрана на Република Македонија
Прв функционерРисто Дамјановски
Создадена1991
Плата79.150 денари/месечно[1]
Мреж. местоvlada.mk
# Име
(роден–починал)
Слика Мандат Политичка припадност
1 Ристо Дамјановски
(1937–2021)
20 март 1991 10 јануари 1992 Експертска влада
2 Трајан Гоцевски
(1950-)
10 јануари 1992 4 септември 1992 Експертска влада
3 Владо Поповски
(1941-)
4 септември 1992 21 декември 1994 СДСМ
4 Благоја Ханџиски
(1948-)
21 декември 1994 29 мај 1997 СДСМ
5 Лазар Китановски
(1948-2011)
29 мај 1997 1 декември 1998 СДСМ
6 Никола Кљусев
(1927-2008)
1 декември 1998 28 јули 2000 ВМРО-ДПМНЕ
7 Љубен Пауновски
(1958-)
28 јули 2000 13 мај 2001 ВМРО-ДПМНЕ
8 Владо Бучковски
(1962-)
1 ноември 2002 15 ноември 2004 СДСМ
9 Владо Поповски
(1941-)
26 ноември 2001 1 ноември 2002 независен
10 Владо Бучковски
(1962-)
1 ноември 2002 17 декември 2004 СДСМ
11 Јован Манасиевски
(1968-)
17 декември 2004 26 август 2006 ЛДП
12 Лазар Еленовски
(1971-)
26 август 2006 27 јули 2008 НСДП
13 Зоран Коњановски
(1967-)
27 јули 2008 28 јули 2011 ВМРО-ДПМНЕ
14 Фатмир Бесими
(1975-)
28 јули 2011 18 февруари 2013 ДУИ
15 Талат Џафери
(1962-)
18 февруари 2013 19 јуни 2014 ДУИ
16 Зоран Јолевски
(1959-)
19 јуни 2014 1 јуни 2017 ВМРО-ДПМНЕ
17 Радмила Шекеринска
(1972-)
1 јуни 2017 16 јануари 2022 СДСМ
18 Славјанка Петровска
(1982-)
16 јануари 2022 24 јуни 2024 СДСМ
19 Владо Мисајловски
(1985-)
Податотека:Vlado Misajlovski 2024.jpg 24 јуни 2024 во служба ВМРО-ДПМНЕ

Наводи

уреди