Випер-Ајне била заедница на општини во округот Мансфелд-Зидхарц, во Саксонија-Анхалт, Германија. Се наоѓала помеѓу Хетштет и Ашерслебен. Била именувана по реката Випер и нејзината притока Ајне. Седиштето на заедницата на општини било во Квенштет. Била распуштена на 1 јануари 2010.

Заедницата на општини Випер-Ајне се состоела од следниве општини:

 1. Алтероде
 2. Арнштет
 3. Бројнроде
 4. Грајфенхаген
 5. Харкероде
 6. Квенштет
 1. Зандерслебен
 2. Штангероде
 3. Зилда
 4. Улцигероде
 5. Велбслебен
 6. Видерштет

Координати: 51°42′N 11°28′E / 51.700° N; 11.467° E / 51.700; 11.467